Verden har endnu ikke fået bugt med de klimaskadelige udledninger.
Det viser en ny rapport af det internationale energiagentur, IEA, offentliggjort tirsdag.
Det så eller fint ud i en periode på tre år, hvor udslip af drivhusgasser stagnerede. Men i 2017 steg de energirelaterede udledninger igen med 1,4%. I 2018 er stigningen på 1,7%.
Efterspørgslen efter energi blev ligeledes højere i 2018 med 2,3%, og det er den højeste stigning i dette årti.
”På trods af stor vækst i vedvarende energi, stiger de globale udledninger stadig, hvilket igen illustrerer, at mere ambitiøs handling er nødvendigt på alle områder – udvikling af løsninger med ren energi, begrænsning af udledninger, forbedring af effektiviteten og ansporing af investeringer og innovation”, siger Dr. Faith Birol, direktør i IEA i en pressemeddelelse.
Særligt behov for temperaturregulering er årsag til væksten, da en femtedel af stgningen i efterspørgsel var til enten opvarmning eller nedkøling.
Kina, Indien og USA kræver energi
Der er vækst i både sol- og vindenergi, men 70% af den højere energiefterspørgsel blev dækket af fossile brændstoffer sidste år, konkluderer rapporten. Det er samme andel som i 2017.
Tørsten efter energi var størst i Kina, Indien og USA, som sammen stod for 70% af den øgede energiefterspørgsel.
Naturgas er et populært valg, som stod for hele 45% af forbruget.
Behovet for olie steg med 1,3% i 2018, mens kul også blev mere eftertragtet, særligt i Asien med Kina og Indien i førertrøjen.
Der er ligeledes stigende efterspørgsel efter atomenergi med en vækst på 3,3%. Det er på niveau med tiden før katastrofen ved atomkraftværket i Fukushima i 2011.