Knap halvdelen af spidskandidaterne vil kæmpe imod skattely efter kommunalvalget

tax_evasion_226717_1280_pixabay
Forfatter billede

46 procent af samtlige spidskandidater til kommunalvalget lover, at de vil arbejde for, at deres kommune siger nej til at handle med virksomheder, som bruger skattely.

Det viser en ny undersøgelse fra udviklingsorganisationen Oxfam IBIS.

”Ude i kommunerne ved de godt, at skattely er noget, de kan og skal gøre noget ved. Det er ikke bare et problem for Løkke, Trump og Merkel – de enkelte byrådsmedlemmer og borgmestre kan faktisk gøre rigtig meget her,” siger Lars Koch, vicegeneralsekretær i Oxfam IBIS, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Gennem hjemmesiden stopskattely.nu har Oxfam IBIS i de seneste uger hjulpet bekymrede borgere med at tage kontakt til deres lokale spidskandidater og høre, om de vil arbejde imod skattely.

Indtil videre har 397 kandidater (ud af 858) fra hele landet på tværs af partiskel svaret, at de vil arbejde for sagen, hvis de bliver valgt. Kun 8 har sagt nej – resten har endnu ikke svaret.

87 milliarder gør en forskel

Hvert år køber kommunerne ind for 87 milliarder kroner hos private virksomheder. I øjeblikket tjekker ingen, hvor disse penge ryger hen bagefter.

”Men sager som Paradise Papers viser jo gang på gang, at en del store virksomheder sender deres overskud i skattely. Det er dine og mine skattepenge, det handler om her. Kommunerne er nødt til at stille krav til deres samarbejdspartnere – ellers er vi almindelige skatteborgere jo helt til grin. Og heldigvis begynder man nu at få øjnene op for det lokalt,” siger Lars Koch.

I første omgang kan kommunerne kræve gennemsigtighed hos alle de firmaer, de handler med: Virksomhederne skal lægge deres skatteforhold åbent frem for at få del i de mange milliarder.

Et par kommuner er allerede gået i gang med arbejdet. For eksempel har Københavns og Albertslund Kommune i samarbejde med Oxfam IBIS taget kontakt til Dansk Standard for at få indført en ’fair skat’-mærkning. Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) tager ansvaret på sig:

”Som kommune er vi forpligtede til at have en holdning til skattely, ligesom vi har en holdning til økologi, grøn energi og social ansvarlighed. Og så er det også vigtigt, at vi har et fair marked, hvor alle virksomheder konkurrerer på lige vilkår. Lige nu er det jo hamrende urimeligt: En masse ordentlige virksomheder bliver udsat for unfair konkurrence fra dem, der bruger skattely. Det er vi nødt til at lave om på,” siger borgmester Steen Christiansen i pressemeddelelsen.

De fattigste mister 700 milliarder årligt

”Skattely har enorme konsekvenser! Fra Nairobi til Næstved har vi brug for de penge til at betale for skoler, hospitaler og alt det andet, der skal til, for at vores samfund fungerer. Her kan kommunernes indsats virkelig gøre en forskel,” understreger Lars Koch fra Oxfam IBIS.

Hjemmesiden www.stopskattely.nu er oprettet af udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der har arbejdet mod skattely i årevis. Her kan bekymrede borgere gå ind og sende emails afsted til deres lokale politikere, der opfordrer dem til at arbejde mod skattely i deres egen kommune.

På hjemmesiden kan man se, hvad de enkelte kandidater i hver kommune har svaret.