Kniber med giverviljen til Pakistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Op mod 14 millioner pakistanere er direkte berørt af oversvømmelser og har akut brug for hjælp. Sker det ikke, vil dødstallet – der i dag er over 2.000 – hastigt stige på grund af epidemier.

Alligevel beklagede en række nødhjælpsorganisationer onsdag, at det går trægt med betalingsviljen hos de ellers normalt gavmilde danskere. F.eks. kan man hos Dansk Røde Kors selv starte en indsamling i sit netværk, men det havde kun 3 personer gjort tirsdag aften, skriver dagbladet Information torsdag.

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, bekræfter, at det går sløjt med frivillige bidrag til nødhjælpsaktionen i Pakistan.

– Jeg tror, at folk tænker, at det er et mere velhavende land end f.eks. Haiti, og at de har en hær, der kan bistå folk. Men virkeligheden er, at der er mellem 12-14 millioner mennesker, der lider nød og det tal stiger ifølge FN hver dag, siger han til bladet.

– Giverviljen var faktisk stor efter jordskælvet i 2005, men man kan frygte, at krigen i Afghanistan og den stigende grad af politisering har lagt en dæmper på den, føjer han til.

Den britiske udviklingsorganisation Oxfam melder, at det totale beløb til Pakistan tirsdag kun var på 45 millioner dollar med yderligere 91 millioner bebudet, mens der umiddelbart efter jordskælvet i Haiti blev afsat 742 mio. dollar, og lovet yderligere 920 millioner (godt 5,5 milliarder kr.)

– Hvis man beder folk om at nævne 5 ting om Pakistan, er de 4 negative. Det er trist, men det er også et faktum, som man ikke kan komme udenom. Det ved man som dansk-pakistaner, siger Kashif Ahmed, der beklager, hvordan TV-billeder af krig og terror fører til fejlslutninger, når det kommer til nødhjælp.