Københavns første store FN-domicil skal give plads til luksusboliger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det var den første store FN-bygning i Danmark, da Verdenssundheds-organisationen (WHO) åbnede sit regionalkontor for Europa i 1957 på en attraktiv adresse i det nordlige København med direkte vy til Øresund. Nu skal hele molevitten sælges og formentlig rives ned. Prisen angives til 150 mio. kr.

Det skyldes, at regionalkontoret er flyttet fra Scherfigsvej på grænsen mellem Københavns og Gentofte kommune og til den nye flotte FN-by i Københavns gamle Frihavn på Østerbro med sine flere hundrede medarbejdere, skriver Berlingske onsdag med henvisning til nyhedsbrevet “Byens Ejendom”.

Ejeren, det statslige Freja Ejendomme, har i samarbejde med et arkitektfirma udarbejdet skitser og såkaldte volumenstudier for den 14.000 kvadratmeter store grund, baseret på fjernelse af de eksisterende WHO-bygninger, som har det til fælles, at de har måttet underlægge sig villaområdets servitutter, især når det gælder lave bygningshøjder.

I stedet er det ifølge Freja tanken at skabe plads til “flere end 100 boliger”, som skal være i luksusklassen og kommer til at ligge tæt på Øresund og en ny strandpromenade med tilhørende badestrand.

Med andre ord luksusboliger ved vandet for private i stedet for FN-medarbejdere på stribe.

Ifølge “Byens Ejendom” vil den samlede projektsum formentlig nærme sig en milliard kroner, afhængig af, hvordan en køber udformer det nærmere projekt.

Måske er det derfor, at Freja har udbudt ejendommen til 150 mio. kr., som er hele 29 mio. under den seneste offentlige vurdering i 2012 på 179 millioner.

Udbygget helt frem til 2006

Siden WHO’s europæiske regionalkontor blev henlagt til København for 56 år siden er det blevet udbygget i flere tempi, senest i 2006.

Det første afsnit er fra starten i 1957, da man projekterede en firefløjet bygning i gule mursten og røde tagtegl.

Derefter fulgte en udbygning i 1972, indeholdende en kontorfløj mod syd, en repræsentations- og kontorfløj med kantine på toppen mod øst og en kongresfløj med en stor konferencesal mod nord. Bygningerne er udført i jernbeton med facader af curtainwalls eller mørkegrønne natursten.

Den næste udbygning kom i 1983 med en fritliggende pavillonagtig bygning, der er forbundet med hovedanlægget via en fodgængerbro over parkeringspladsen. Den er også opført i beton med en tung kerne i midten og curtainwall-facader af bronzefarvet aluminium.

Den sidste tilføjelse er foretaget i 2006 med en lys minimalistisk atriumbygning, hvor trapper, glasbyggesten, en ny kontormøbel-serie og facade af cedertræ og zink er yderligere komponenter.

WHO, Mahler – og København

Netop WHO har mange tråde til Danmark, bl.a.var Halfdan Mahler organisationens generaldirektør med sæde i hovedkvarteret i Geneve i Schweiz fra 1973 til 1988.

Han fyldte 90 sidste år – se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/halfdan-mahler-blir-90

Senere kom bl.a. Norges tidl. statsminister Gro Harlem Brundtland til som generaldirektør fra 1998 til 2003 (hun fylder 75 i april).

Verdenssundhedsorganisationens regionale kontor for Europa dækker 53 medlemslande – fra Irland i vest til Usbekistan i øst.

De flere end 500 medarbejdere er placeret i København og på 29 landekontorer og fem tekniske centre. Regionalkontorets mål er at sikre den bedste mulige sundhedstilstand for de næsten 900 millioner mennesker, der bor i den europæiske WHO-region.

WHO arbejder derfor sammen med sine medlemslande og partnere for at opnå dette ved brug af eksperters tekniske viden og via støtte til områder der dækker over smitsomme sygdomme, ikke-smitsomme sygdomme, sygdomsforebyggelse, sundhedssystemer og folkesundhed, miljø og sundhed, sundhed i alle livets faser og i nødsituationer, hedder det i en omtale.

WHO har også andre regionalkontorer verden over. Udover dét i København for Europa findes der

* regionalkontoret for Nord- og Sydamerika i Washington i USA,
* regionalkontoret for det østlige Middelhavsområde i Kairo i Egypten,
* regionalkontoret for Afrika i Brazzaville i tidl. Fransk Congo,
* regionalkontoret for Sydasien og Sydøstasien i New Delhi i Indien og
* regionalkontoret for det vestlige Stillehav i Manila i Filippinerne.

Herudover er der talrige andre kontorer – et i hvert af de 194 medlemslande.

Den nye FN-by

Københavns nye FN-by blev officielt indviet d. 4. juli 2013 af dronning Margrethe i overværelse af en stribe ministre med statsministeren i spidsen – og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Hele FN-Byen blev taget i brug primo 2014.

Man kan hente (downloade) FNs materiale om FN-byen på
http://thailand.um.dk/da/~/media/Thailand/Documents/News/Pressekit%20FN-byens%20aabning.pdf

Hvis man er interesseret i at erhverve det hidtidige WHO-domicil, findes salgsopstillingen på
http://www.freja.biz/files/billeder/ejendomme/6871/6871_Scherfigsvej_8_salgsprospekt_low.pdf

Yderligere oplysninger om WHO – København hos:
Liuba Negru, pressemedarbejder,
tlf. 45 33 67 89 og e-mail: [email protected]
Web: http://www.euro.who.int/en/home