Kollapset dæmning skaber miljøkatastrofe i Brasilien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Thomas Jazrawi

En dæmning kollapsede nær en mine i starten af november i delstaten Minas Gerais i det sydøstlige Brasilien.

Ulykken dræbte 17 mennesker og sårede yderligere 50. Nu er der sandsynligvis udsigt til en større miljøkatastrofe.

Det skriver DR søndag.

En strøm af giftigt mudder fra minen flyder ned af floden Rio Soce, hvor 200 byer er erklæret i undtagelsestilstand. Der har også været bekymringer for byernes forsyning af drikkevand, skriver Mercopress.

Floden rummer truede dyrearter, heriblandt delfiner, skilpadder og hvaler.

“Det dødelige affald fra mine-ulykken som har begravet en landsby og forurenet floden er den værste miljøkatastrofe i Brasiliens historie”, siger Izabella Teixeira, Brasiliens miljøminister, ifølge DR.

Påvirker i 100 år

De brasilianske myndigheder har foretaget test af mudderet, og de viser, at det indeholder kviksølv, arsenik og krom i et niveau, der gør det farligt for mennesker, dyr og natur.

Mudderet strømmer nu mod Atlanterhavet.

Andres Ruchi, direktør for en skole for marinebiologi i Santa Cruz, forklarer, at halvdelen af det sydlige Atlanterhav vil være påvirket af giften i 100 år.

Minen ejes af de to multinationale virksomheder BHP Billiton og Vale gennem deres fælles foretagende Samarco.

“Vi er fast besluttede på at holde de skyldige til ansvar for dette” sagde præsident Dilma Rousseff, mens hun nævnte navnene på virksomhederne, beretter Mercopress.

Firmaet kan komme til at betale milliarder i erstatning

Hun erklærede, at Brasiliens miljøagentur har sat en forløbig bøde til 250 millioner brasilianske real (470 millioner danske kroner).

Mercopress skriver, at dette beløb kan blive langt større for firmaet. I et civiltretligt søgsmål kræver en gruppe borgere 3,69 milliarder dollars (knap 26 milliarder danske kroner).

Samarco har ikke anerkendt, at mudderet er giftigt, men er gået med til at betale over 1 milliard kroner til oprydningsarbejde og til ofrene for ulykken, skriver DR.