Kom med U-landsnyt.dk til debat om BNI-grænsen for dansk bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Fra vores helt egen verden: U-landsnyt.dk er gået sammen med Afrika Kontakt om at sætte BNI-grænsen for dansk bistand til debat. En grænse, der betyder at fattige i mange mellemindkomstlande ikke kan få dansk bistand. Kom og vær med onsdag d. 20. november kl. 13.30-16.30.

U-landsnyt.dk og Afrika Kontakt er gået sammen om et debatarrangement om BNI-grænsen for dansk bistand den 20. november i København.

Arrangementet er kulminationen på temaet ”Grænser for bistand” som for tiden kører på U-landsnyt.dk.

Der er enighed om, at Dansk udviklingsbistand skal bruges til at bekæmpe fattigdom og skabe udvikling for verdens fattigste.

Derfor kan Danidas midler, til bl.a. danske civilsamfunds-organisationer, kun bruges i lande, der har en brutto-nationalindkomst (BNI) per indbygger per år på under 3.268 dollar (godt 17.000 kr.).

Det er 25 år siden, at 90 procent af verdens fattigste levede i lavindkomst-lande, i dag er tallet nede på under 30 pct.

De fattige bor altså hovedsagligt i mellemindkomstlande, som det ikke er muligt at støtte i dag med Danidas midler. Mange mellemindkomstlande har en voksende ulighed, hvormed afstanden mellem rig og fattig vokser.

De pæne væksttal er ikke nødvendigvis udtryk for, at der er færre fattige.

Så kom og få svar på

  • Hvad er baggrunden for at Danida bruger en BNI grænse?
  • Hvad er kriterierne i andre lande? Hvorfor kan fx. svenske og tyske CSO’er arbejde i mellem-indkomstlande, såsom Angola, når danske CSOer ikke kan?
  • Hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge BNI-grænsen frem for andre kriterier for bistand, der kunne betyde bekæmpelse af fattigdommen hvor den befinder sig?
  • Skal den statslige udviklingsbistand og den bistand der formidles via CSO’er nødvendigvis følge de samme kriterier?
  • Giver det mening med en grænse med BNI per indbygger, hvis man ønsker en rettighedsbaseret udviklingsbistand?
  • Kan vi fastholde, at bistanden holder sig inden for DAC (der definerer, hvad der er fattigdomsbekæmpende bistand) og arbejde i mellem-indkomstlande?
  • Er BNI-grænsen en forhindring for at nå det overordnede mål med den danske udviklingsbistand, nemlig bekæmpelse af fattigdom?

Tid: Onsdag den 20. november kl 13.30 til 16.30
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K.

Program

Ordstyrer: Bjørn Førde, Direktør, Danish Institute for Parties and Democracy

13.30-13.45: Velkomst ved arrangørerne

13.45-14.05: Oplæg ved Knud Vilby, Forfatter, blogger og debattør om globale udviklingsspørgsmål.
Baggrunden for BNI-grænsen i dansk bistand. Står BNI grænsen i vejen for de udfordringer der er i dansk udviklingsbistand?

14.05-15.00: Paneldebat mellem deltagerne i onlinedebatten på U-Landsnyt.dk. (Disse udpeges senere pba. onlinedebatten).

Pause med kaffe

15.10-15.30: Oplæg ved Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han blogger desuden for U-landsnyt.dk
Fortæller om erfaringerne fra sammenlignelige lande med CSO-støtte til aktiviteter i højere mellemindkomstlande, samt om den lidt bredere diskussion om udviklingsbistandens roller i mellemindkomstlande.

15.30-16.25: Paneldebat:
Hvordan når vi ud til verdens fattige?
Er BNI-grænsen en udfordring, som vi skal forholde os til nu? Eller er det et godt og enkelt redskab, som der ikke skal røres ved?

Deltagere:
Mette Gjerskov, Socialdemokraterne
Mette Bock, Liberal Alliance
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten
Mads Bugge Madsen, sekretariatsleder ved Ulandssekretariatet
Knud Vilby, forfatter, blogger og debattør

16.25: Afrunding og farvel

Tilmelding sker til [email protected], senest den 19. november.

Deltagelse er gratis.

Konferencen er støttet af Danidas oplysningsbevilling