Kommentar af Carsten Staur: Udvikling i udvikling

Redaktionen

Af Carsten Staur, Chef for Udenrigsministeriets Sydgruppe/Danida

Jeg er desværre først nu blevet opmærksom på, at journalist Jesper Heldgaard i en kommentar den 2. marts skriver om relanceringen af Danidas tidsskrift, ”Udvikling”.

Jeg er selvsagt meget tilfreds med, at også Jesper Heldgaard finder det glædeligt, at ”Udvikling” nu opprioriteres og udtrykker håb om, ”at det bliver en reel, helhjertet og ambitiøs relancering”.

Baggrunden for kommentaren er et stillingsopslag i fagbladet Journalisten, hvor Udenrigsministeriet søger 2 medarbejdere – en redaktør og en journalist – til ”Udvikling”. Det er en fordobling af den hidtidige redaktionelle/journalistiske stab.

Ja, det er glædeligt, at Udenrigsministeriets blad om udviklingsbistand får tilført yderligere redaktionelle vitaminer.

En omfattende læserundersøgelse sidste år blandt Udvikling og Danidavisens læsere gav fine karakterer til de 2 udgivelser, men læserne havde også en række kritikpunkter og forslag til forbedringer.

Læserundersøgelsen er vedhæftet nedenfor (kommer desværre først på i weekenden af tekniske årsager, u-landsnyts redaktion).

I løbet af 2003 undergik Udenrigsministeriets eksterne kommunikation et større serviceeftersyn.

En af konklusionerne var, at vi fremover vil udgive færre trykte publikationer, og at arbejdet med at få strikket en moderne – og ikke mindst mere brugervenlig – hjemmeside sammen fik topprioritet.

Brugere af den eksisterende www.um.dk vil forhåbentlig have opdaget, at der allerede er gennemført en del forbedringer; bl.a. er forsiden blevet mere dynamisk med markant flere nyheder – også om dansk udviklingspolitik, og tiltrådte bevillingsoplæg af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde lægges på hjemmesiden umiddelbart efter Styrelsens møder på adressen www.um.dk/danida/styrelsen/moeder.asp .

Generationsskiftet til en markant ny udgave af www.um.dk vil ske inden sommerferien.

Som det også har fremgået af dagspressen, gennemgår Udenrigsministeriet en omfattende moderniserings- og effektiviseringsproces.

En velfungerende ekstern kommunikation, der er tilpasset brugernes behov, er en væsentlig del af denne proces, hvor målet bl.a. er, at omverdenen skal betjenes åbent, kompetent og serviceorienteret, og kommunikationen skal sikre kendskab til og dialog om mål, resultater, vilkår og midler for Udenrigstjenestens arbejdsområder – herunder udviklingspolitikken.

I forbindelse med henvendelser fra journalister har Udenrigsministeriets ledelse sat en tyk streg under, at pressehenvendelser skal gives prioritet, besvares hurtigst muligt, og at deadlines er helt afgørende i nyhedsformidling.

Hvis det ikke umiddelbart står klart, hvem i Udenrigsministeriet eller på en repræsentation, der skal besvare henvendelsen, stilles journalisten ikke om, men får lovning på en hurtig tilbagemelding direkte fra rette vedkommende.

Organisatorisk har den eksterne kommunikation også fået en mere markant placering. Alle kommunikationsaktiviteter er blevet samlet i en enhed direkte under Udenrigsministeriets direktør.

Og så tilbage til Jesper Heldgaards kommentar, hvor han skriver, at stillingsopslaget ”sender et forstemmende signal om, at kommunikation og formidling prioriteres rystende lavt af ministeriet”.

Det forstemmende signal er opslagets sidste linjer ”Begge stillinger er honorarlønnede, og der tegnes kontrakt for et år ad gangen”. Som det forhåbentlig fremgår af ovenstående, er den eksterne kommunikation imidlertid blevet op- og ikke nedprioriteret.

Det gøres selvsagt ikke fra den ene dag til den anden. Men vi er på vej – og i den rigtige retning.

Vedr. ansættelsesforholdet: Redaktøren af Udvikling har i en årrække været kontraktansat på ét-årige eller i en periode 3-årige kontrakter.

Så der er tale om en fortsættelse af gældende praksis, hvilket de mange, der har ringet for at få yderligere oplysninger om de 2 stillinger, også er blevet informeret om.

At kontraktansættelsen sender et ”isnende signal” til håbefulde ansøgere, som Jesper Heldgaard skriver, har tilsyneladende ikke afskrækket de 129 – hvoraf mange meget kvalificerede -, der har søgt stillingen.

Dette ikke sagt for at være polemisk, og set i det berømte bagkundskabs lys ville en eftersætning ”med mulighed for forlængelse” måske have forhindret misforståelser.

Realiteten er, at relanceringen af ”Udvikling” har høj prioritet for Udenrigsministeriet.

Det endelige koncept udarbejdes i samarbejde med den nye redaktør og journalist, men i den foreløbige ideudvikling er der skelet såvel til det norske ”Bistandsaktuelt – fagblad om utviklingssamarbeid” og det svenske ”OmVärlden – tidningen om global Utvekling”.

Som det fremgår af flere uafhængige udenlandske evalueringer, bl.a. fra OECD, klarer dansk statslig udviklingsbistand sig ikke så ringe i internationale sammenligninger.

Men behovene og udfordringerne er desværre stadig enorme, og alle der blot overfladisk har beskæftiget sig med udviklingsbistand ved, at området er uhyre komplekst.

En række markante og glædelige resultater kan dokumenteres, men andre steder kan det virkelig være op ad bakke. Debatten om dansk udviklingsbistand er overordentlig velkommen, men må bygge på faktiske forhold – og hverken på indgroede fordomme eller glansbilleder.

Det skal det relancerede ”Udvikling” – på det statslige udviklingssamarbejdes område – medvirke til, og vi håber at bl.a. freelancejournalist Jesper Heldgaard fortsat vil bidrage med sin viden og gode pen.

Og så lige til sidst:
Jesper Heldgaard nævner, at ”Danidavisens” læsere ikke fik besked om, at udgivelsen af avisen var indstillet, mens der blev arbejdet med planerne om sammenlægning med ”Udvikling” og den ovennævnte fokusering på web-baseret kommunikation.

Vi håber ikke, at læserne af ”Danidavisen” har tabt tålmodigheden, og i stedet er glædeligt overraskede over at modtage det nye ”Udvikling”, der udsendes til de hidtidige abonnenter af ”Udvikling” og “Danidavisen”.

Carsten Staur (49) er udenrigsråd og ambassadør. Kom som næsten nybagt cand.mag. ind i udenrigstjenesten i 1981 og beskæftigede sig med bistand og Syd-emner, indtil han i 1996 blev ambassadør i Tel Aviv. Han kom hjem 2 år efter og blev chef for Udenrigsministeriets Fællessekretariat, i 2000 udnævntes han til bilateral chef for Danida og tog over fra Ellen Margrethe Løj som chef for Sydgruppen (Danida) den 1. maj 2001.

Læs også “Kommentar om Danidas tidsskrift Udvikling: Udvikling eller afvikling”, 02.03.04, under rubrikken Arkiv i menuen ude til venstre.