Kommentar fra Sex og Samfund: Er Bush Afrikas helt?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Præsident George W. Bush har givet mange midler til hiv/aids-bekæmpelse i udviklingslandene. Men det har været med skrappe bindinger, der flere steder har virket mod hensigten.

Eftermælet efter George Bush ser mildest talt ikke ud til at blive særligt positivt.

Ifølge medierne vil han dog blive husket for enkelte gode ting – herunder hans hiv/aids indsats. Nogle medier er endda gået så vidt som at kalde ham en afrikansk helt, men den betegnelse er misvisende, gør foreningen Sex & Samfund gældende i en presseudtalelse onsdag.

Læs også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=17216&mode=Nyhed

– Præsident Bush indsats på hiv-området har uden tvivl været skelsættende for kampen mod hiv, forklarer Sex & Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen og tilføjer:

– Aldrig før har en amerikansk præsident givet så mange midler til området. (15 mia. dollars i den femårige hiv-plan for 2003-2008 og 48 mia. i den nye plan for 2009-2014). Alligevel virker det som lidt af en overdrivelse at kalde Bush for en afrikansk hiv-helt. Pengene kom – og kommer – nemlig med alvorlige moralske og religiøse bindinger.

– For det første har Bush betinget, at 1/3 af pengene til forebyggelsesindsatsen skal gå til afholdenhedsprogrammer. Afholdenhed er ikke bare en ineffektiv forebyggelsesmetode – den er direkte skadelig, fordi de unge så står uden viden om prævention, når de begynder at dyrke sex, siger generalsekretæren.

Bush har dog også givet penge til kondomer og er således en af de få statsledere i den rige del af verden, der har forstået, at det er altafgørende at hjælpe de afrikanske lande med at få nok kondomer.

I den forbindelse er der dog ligeledes begrænsninger:

– De amerikanske kondomer er kun til ægtepar – og er dermed ikke tilgængelige for de millioner af afrikanske unge, der, ligesom alle andre unge i verden, har et aktivt sexliv og derfor i høj grad er udsat for smittefare, anfører Bjarne B. Christensen og uddyber:

– En tredje binding handler om, at organisationer, der arbejder med abortproblematikker, ikke kan modtage USAs midler. Og det hvad enten de støtter indførelse af fri abort, eller de blot hjælper nogle af de millioner af piger og kvinder, der har fået foretaget illegale og farlige aborter.

Venter på Obama

Sex & Samfund mener derfor, at Bush hiv-eftermæle “højst” bør være en anerkendelse af, at han har sat kraftig fokus på de riges landes ansvar for at stoppe hiv-epidemien i Afrika og på, at afrikanere også har ret til livsbevarende hiv-medicin.

Desuden mener Sex & Samfund, at det bliver spændende at se, hvad der vil ske på området, når den kommende præsident indtræder:

Bjarne B Christensen:

– Det bliver interessant at se, om Barack Obama vil poste lige så mange penge i kampen mod hiv. Hvis dette er tilfældet, er det altafgørende, at de destruktive religiøse og moralske bindinger ophæves.

– Hvis Obama derimod slækker på ambitionerne, bliver det en kæmpe udfordring for Europa at løfte behovet for donorstøtte til kampen mod hiv i Afrika, hvor USA er langt den største donor, slutter han.

Yderligere oplysninger hos Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund på tlf. 33 69 56 09 og mobil 27 29 03 09.