For første gang i et halvt århundrede står Greenpeace over for at blive udelukket fra et land.
Efter beskyldninger om økonomisk støtte fra udlandet, er Greenpeace Indien blevet udsat for en række straffe fra det indiske indenrigsministerium, der alle indtil videre er blevet underkendt i Delhis Højesteret.
Først blev de udenlandske konti, som Greenpeace Indien har adgang til lukket, og for nyligt frøs ministeriet også kontiene i landet.
Det betyder, at Greenpeace Indien hverken kan indkræve donationer fra sine 77000 støttemedlemmer eller betale sine regninger, og hvis ikke krisen er afværget inden for den næste måned, står kontoret over for øjeblikkelig lukning.
Indiens fremfærd er et alvorligt angreb på ytrings- og organisationsfriheden. Vi tager situationen meget alvorligt og betragter det som et slag mod hele Greenpeace på linje med da den franske efterretningstjeneste bombede og sank vores skib Rainbow Warrior for 30 år siden.
Det hele startede i juni sidste år, hvor en lækket rapport fra det indiske indenrigsministerium lavede en beregning, der mente at dokumentere at indiske afdelinger af udenlandske organisationer, eksempelvis Greenpeace, Mellemfolkeligt Samvirke og Amnesty International, havde en negativ indflydelse på landets økonomi.
I tiden efter har indenrigsministeriet opjusteret overvågningen af mange tusinde organisationer og sidste måned trak ministeriet tilladelsen væk for 9000 af organisationerne, der arbejder med for eksempel udvikling, menneskerettigheder eller velgørenhed.
Ministeriet mener, at organisationerne bryder den såkaldte FCRA-lov, der skal beskytte Indien mod politisk indflydelse fra udlandet.
Siden januar har Greenpeace i Indien fået blokeret først de udenlandske konti. Cirka en tredjedel af Greenpeace Indiens penge kommer fra resten af Greenpeace, også fra os her i Danmark.
I Greenpeace Norden giver vi godt en tredjedel af vores indsamlede midler til kontorerne i resten af verden. Dernæst nægtede ministeriet udrejse til en kampagnemedarbejder, der var på vej til London for at brief et parlamentsmedlem om konsekvenserne for naturen, miljøet og lokalbefolkningen ved en planlagt kulmine i Mahan, Indien.
Og med indefrysningen af de nationale bankkonti har Indien indledt sit seneste og måske sidste slag mod Greenpeace. Alle tre afgørelser er blevet underkendt af Delhi Højesteret.
Om mindre end fire uger står mine 340 kolleger i Indien efter alt at dømme uden job, og Indien har mistet en kraftig, grøn stemme i det, landet selv ofte ynder at betegne som verdens største demokrati. Greenpeace Indien har arbejdet for ren, grøn energi, som for eksempel kampagnen, hvor dette fine billede kommer fra (se i link nedenfor).
Her fik den ekstremt fattige landby Dhalmal adgang til elektricitet for første gang gennem et solcelleanlæg, der blev anlagt med støtte fra Greenpeace.
Anlægget giver strøm til 450 private hjem, 50 virksomheder, to skoler og en sundhedsklinik og har øget velfærden i byen enormt samt fungeret som en lysende eksempel på at kampen mod klimaforandringer på ingen måde er forbundet med mindre rigdom og velfærd.
Indien er i en rivende udvikling, og derfor har behovet for stærke, grønne NGO’er aldrig været større.
Mine dedikerede kolleger har arbejdet ihærdigt for at guide landet i den bedst tænkelige retning, og det vil være et stort slag for miljøet og klimaet samt demokratiske rettigheder som ytringsfriheden og retten til at organisere sig, hvis det lykkes regeringen at kvæle den stemme, som Greenpeace Indien i dag taler med på vegne af mere end 77.000 indere og tre millioner mennesker verden over.