Kommentar i anledning af 10-året for det Sociale Topmøde i København
Af Peter With, koordinator i Nord/Syd Koalitionen
Kvinder udgør hovedparten af verdens fattige. Og størstedelen af de fattige bor i lokalsamfund – oftest på landet – langt fra de fattige landes hovedstæder, hvor strategier og prioriteter for fattigdomsbekæmpelse fastlægges. Og endnu længere fra Washington eller andre vestlige landes hovedstæder, hvor internationale institutioner som Verdensbanken ofte sætter de afgørende økonomiske rammer og præmisser for de fattige landes råderum og politik.
Bekæmpelse af fattigdom er blevet international konsensus, siden København for snart 10 år siden var vært for FNs Sociale Topmøde. Det går igen i det første af FNs 2015 mål om, at den ekstreme fattigdom skal reduceres til halvdelen af niveauet i 1990.
Verdensbanken og Den internationale Valutafond gik i 1999 i spidsen for ideen om at fattige lande skal formulere deres egne strategier for at begrænse fattigdommen (PRSP).
Beslutningen stammer faktisk fra topmødet i København; men det var Bankens og Fondens krav om at knytte strategierne til gældslettelse og adgang til favorable lån, der satte skub i processen.
I dag har over 50 lande udarbejdet strategier for fattigdomsbekæmpelse, men det kniber desværre meget med det ”nationale ejerskab”. Verdensbankens og Valutafondens egen evalueringer af PRSP sidste år, påpeger at de selv sidder alt for tungt på strategierne og ikke giver tilstrækkelig plads til debat og politiske processer i de enkelte lande.
Her kniber det også for regeringerne at leve op til målet om at inddrage det civile samfund i formuleringen af PRSP-strategierne – der netop skulle have en forankring der rakte ud over landenes finansministerier.
Mange organisationer engagerede sig både for at få indflydelse på politikken og i håb om at få del i de midler strategierne skal prioritere – fra hhv. gældseftergivelse, bistand, evt. også skatteindtægter.
Men med få undtagelser er organisationerne skuffede over at der ikke bliver taget hensyn til deres anbefalinger. Og det gængse mønster var, at det navnlig var det veletablerede og politisk erfarne organisationer i hovedstæderne, der havde kræfter til at gå ind i processen.
Det giver ikke mening af tale fattigdomsbekæmpelse uden at tage de fattige befolkningsgrupper med på råd – det burde være indlysende. Og i en række lande er civilsamfundets organisationer gået sammen for at styrke deres indsats og fortsætte bestræbelserne for at påvirke strategierne.
Nord/Syd Koalitionen i Danmark er sammen med 11 danske organisationer og partnere i en række lande gået sammen om programmet Alliance for Fattigdomsbekæmpelse (ALPE), der netop arbejder på at fremme kvinders, lokalsamfunds, og udstødte gruppers indflydelse på fattigdomsstrategierne.
Rapport efter rapport lanceres i disse måneder om kursen frem mod 2015 målene, om vanskelighederne ved at nå dem, navnlig i Afrika, og om behovet for yderligere bistand, gældslettelse og mere retfærdig handel.
I lyset heraf er det overraskende så lidt der fokuseres på om de fattige selv – og her navnlig kvinderne – har nogen indflydelse på, hvordan prioriteterne for fattigdomsbekæmpelse bliver sat, i lokalsamfund, nationale strategier og internationalt.
For at sætte spot herpå holder Nord/Syd Koalitionen og Kvindernes U-landsudvalg et offentligt møde ”Køn i kampen mod fattigdom – stemmer fra Nicaragua og Danmark” onsdag den 23. februar kl. 16.30 – 19.00. Stedet er Rosenørns Allé 12, 5 sal.
Dagen efter torsdag den 24 februar kl. 14 – 20 går diskussionen mere i dybden på seminaret “Fattigdomsstrategier med kønsbriller: Redskaber og erfaringer fra Nicaragua”. Til dette arrangement er tilmelding nødvendig til [email protected].
Læs meget mere om arrangementerne i u-landsnyt.dks kalender ude i menuen til venstre eller på netsiderne www.nord-syd.dk eller www.kulu.dk. På www.ms.dk er der interview med Yamileth Molina fra Nicaragua: ”Økonomisk vold – ignoreret overgreb mod kvinder”.
Peter With, Koordinator, Nord/Syd Koalitionen, c/o IBIS, Nørrebrogade 68B, 2200 København N, Tlf direkte 35 20 05 23 omstilling 35 35 87 88, telefax 35 35 06 96; hjemmeside www.nord-syd.dk