EU skal i de kommende fem år kæmpe for at blive klimaneutralt, bevare miljøsystemer og bekæmpe tabet af biodiversitet.
udkast til en kommende EU-strategi, som EU’s statsledere er i færd med at diskutere. Den skal først endeligt godkendes af statslederne i juni, og den bliver et vigtigt pejlemærke for EU’s arbejde i de kommende år.
Lige nu rummer strategien fire temaer, hvor et af dem er ”Opbygning af en grønnere, mere retfærdig og mere inklusiv fremtid”.
Der er også grønne punkter i et andet tema om at promovere EU’s interesser og værdier internationalt.
Forsinket start
Der var ikke umiddelbart lagt op til en stor indsats på klima og udvikling, da Jean-Claude Juncker trådte til som formand for EU-Kommissionen i 2014.
den nuværende EU-strategi, som udløber i år, er der fokus på at oprette en ”energiunion” med sikker og billig forsyning af energi. Her er det blot nævnt, at EU skal arbejde for den globale klimaaftale, der blev vedtaget i Paris i 2015, samt præsentere klimamål for 2030.
, ved et debatmøde i forrige uge.
Juncker blev nærmest kastet ind i den grønne dagsorden, da både Paris-aftalen og FN’s verdensmål blev vedtaget i 2015, som i øvrigt af EU blev udnævnt til at være ”European Year for Development” – det var første gang, at EU dedikerede et år til et udenrigspolitisk tema.
Aftaler på plads
Nu er både Paris-aftalen og FN’s verdensmål vedtaget, og ifølge statslederne skal EU i de kommende år arbejde for at føre løfterne ud i livet.
Unionen skal bl.a. sigte på at blive ”klimaneutral”, men der er endnu ikke sat et årstal på i udkastet. Derudover fremgår det, at EU-landene skal ”udøve globalt lederskab i kampen mod klimaforandringer”.
Som noget nyt er miljø og natur med som selvstændige punkter i udkastet til strategien.
Her er der udsigt til, at nationerne under FN skal vedtage nye mål for at bremse naturtabet ved et topmøde i Kina i 2020. De skal erstatte den hidtidige indsats, krystalliseret ved de tyve Aichi-mål fra 2010, som efter alt at dømme i overvejende grad ikke bliver indfriet til den fastlagte frist næste år.
Andre globale emner i strategien er kampen for menneskerettigheder, multilateralisme, en styrkelse af de eksterne grænser samt bekæmpelse af illegal migration, terrorisme og organiseret kriminalitet.
Strategien skal endeligt godkendes af statslederne på et møde i Det Europæiske Råd d. 20. og 21. juni. Det danske valg til Folketinget og den efterfølgende proces med regeringsdannelse bestemmer, om det bliver Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen eller en helt tredje, der skal repræsentere Danmark ved dette afgørende møde.