Kønsnet siger farvel, FORDI goddag.

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Når Kønsnet mandag den 6. februar holder sit sidste årsmøde, er det definitivt slut for det initiativ, som blev lanceret i 2001 af et uformelt netværk af organisationer og enkeltpersoner fra den sociale, akademiske og udviklingsinteresserede verden.

Men mange af organisationerne i det snart hedengangne Kønsnet vil formentligt være at finde i det nye netværksinitiativ FORDI – Forum for Rettigheder og Diversitet, som afløser Kønsnet.

Kønsnet startede som et uformelt netværk i 2001. I 2003 blev arbejdet intensiveret i forbindelse med udviklingen af Danidas ligestillingsstrategi og efterfølgende formaliseredes netværkssamarbejdet. I 2007-2009 fik Kønsnet støtte fra Danida til faglige netværk, mens Kønsnet i perioden 2010-2011 blev finansieret af NGO FORUM, som overtog administration af Danidas faglige netværksbevillinger.

Det er også NGO FORUM, der står bag en treårig bevilling til det nye netværksinitiativ FORDI. FORDI skal arbejde med kapacitetsopbygning og fortalervirksomhed ud fra en rettighedsbaseret og diversitetsfokuseret tilgang til udvikling. Og det var 23 af Kønsnets organisationer, der stod bag ansøgningen til det nye netværk.

Som det hedder i ansøgningen til NGO Forum: “I en rettighedsbaseret tilgang er fokus på at adressere de underliggende årsager til fattigdom, ulighed og

Den 1. marts begynder FORDI sit liv, og det er ser Kvindernes U-landsudvalg (KULU) både frem til og er lidt bekymret for. For kvinderne og deres rettigheders skyld.

Man er ganske enkelt bange for, at kvinderettigheder og køn vil drukne i det nye netværk med et spredt fokus på den bred vifte af rettigheder og diversitet. Og det på et tidspunkt, da kampen for kvinders rettigheder i en demokratiske proces er så vigtig som nogensinde.

“Jeg havde gerne set, at rettighedernes intersektionalitet blev behandlet ud fra et kønsperspektiv”, siger Janice Førde, forkvinde for KULU. “Både KULU og vores internationale paraplyorganisation WIDE (Women in Develpment Europe) har længe haft øje for diversitet/intersektionalitet, så det arbejder vi gerne med, men pespektivet skal være det rigtige. KULU får i FORDI en særlig udfordring med sin ekspertise i kvinders rettigheder. Og den er vi klar til tage op.”

Læs om Kønsnets sidste årsmøde i Kalenderen