Nok beskæftiger prismodtageren sig med forholdene på danske universiteter i et kønsrettet perspektiv, men lignende erfaringer vil kunne drages på højere læreanstalter verden over, ikke mindst i u-landene.
KRAKA-prisen uddeles af Foreningen for Kønsforskning og er indstiftet af cand.scient. Else Høyrup. Den uddeltes lørdag for 17. gang.
I begrundelsen for tildelingen hedder det bl.a.:
”Med et forrygende overblik og medrivende empiriske eksempler påviser Bente Rosenbeck, hvordan den moderne videnskab paradoksalt nok både giver kvinderne formel adgang til universitetet og samtidig bliver brugt til at føre bevis for, at kvinders psyke og fysik gør dem uegnede til at være akademikere.
Rosenbecks værk er en synliggørelse af de kvinder, der er gået mod strømmen og ind i videnskabens verden trods forventningerne til deres køn.
Samtidig viser hun, hvordan kønsforskningen har rystet, men også udvidet rammerne for videnskaben ved at påvise og kritisere den videnskabelige kultur, som har været anset som naturgiven i forskellige perioder og indenfor forskellige fagområder.”
Bente Rosenbeck (68) er professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, og har været engageret i ligestillingsarbejdet i en menneskealder.
Hun har i 35 år spillet en aktiv og kritisk rolle i kampen for større ligestilling på universiteterne og har virket som en utrættelig stemme i den offentlige debat.
Ved at give Bente Rosenbeck Kraka-prisen giver vi således ikke bare prisen til et værk, men til et livsværk, anfører bestyrelsen for KRAKA, Foreningen for Kønsforskning.
Yderligere oplysninger hos:
Rebekka Mahler, projektleder og forskningsbibliotekar KVINFO, tlf. 50 76 33 76.