I april besluttede FNs sikkerhedsråd at sende en fredsbevarende styrke på 12.600 mand til Mali. I en ny rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) giver Signe Marie Cold-Ravnkilde en analyse af de grundlæggende årsager til krisen
Hun ser også på de centrale udfordringer, det store vestafrikanske Sahel-land står over for, i lyset af den kommende freds-og statsopbygningsprocess.
Rapporten behandler fire centrale konfliktpotentialer:
1)
Malis skrøbelige stat og den politiske krise i hovedstaden Bamako efter militærkuppet den 22. marts 2012.
Her sættes der fokus på den lanvarige nedbrydning af Malis demokratiske institutioner og de aktuelle politiske positioner, der deler vandene i lyset af præsidentvalget 28. juli 2013.
2)
Status og baggrund for tuareg-oprøret og forudsætningerne for at skabe den nødvendige freds- og dialogproces.
3)
Den organiserede kriminalitet der hersker i Mali, hvordan det påviker den kommende fredsopbygningsproces, og nødvendigheden af at skabe alternative indkomstmuligheder især i den nordlige del af landet.
4)
Det regionale samarbejde og de internationale og regionale aktørers rolle for krisens eskalering og kapacitet til at håndtere militante islamistiske grupper og organiseret kriminalitet i regionen.
Disse konfliktpotentialer skal ikke ses hver for sig, men derimod som sameksisterende og gensidigt forstærkende.
Rapporten viser at krisens regionale, nationale og lokale dimensioner er forbundet både historisk og i den aktuelle situation og at netop derfor er krisen i Mali så vanskelig at løse, hedder det i presseomtalen fra DIIS.
Se meget mere på http://www.diis.dk/sw129659.asp
Yderligere oplysninger hos:
DIIS Communications
DIIS – Danish Institute for International Studies
E-mail: [email protected]
Tel.: +45 32 69 89 39 og web: www.diis.dk