Kritik af dansk genopbygning i Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En oberstløjtnant mener, at den danske styrkes genopbygningsindsats i Irak var umulig, fordi man ikke kan løse en civil opgave med militære midler, skriver DR online onsdag.

– Opgaven i Irak var ikke militær, men civil-militær, herunder et stærkt samarbejde med nødhjælpsorganisationerne, og det samarbejde kom jo aldrig rigtig i gang, siger oberstløjtnant af Reserven i Livgarden, Karen Schultz.

Officeren bakkes op af Folkekirkens Nødhjælp. – Der var ingen mulighed for at lave et ordentligt og bæredygtigt genopbygningsarbejde i Irak, siger generalsekretær Henrik Stubkjær.

I Irak fjernede Folkekirkens Nødhjælp ueksploderet ammunition og skaffede rent vand, hvor forsyningen var brudt sammen. Men allerede i januar 2004 trak organisationen sig ud. – Vore ubevæbnede nødhjælpsarbejdere blev direkte mål for vejsidebomber, og så kan vi ikke være sådan et sted, siger Stubkjær.

Forsvarsminister Søren Gade (V) afviser, at genopbygningsarbejdet i Irak har slået fejl. Danmark har haft 5.000 soldater afsted og brugt ca. 2,5 milliarder kr. på Irak.