Udenrigsministeriet vil købe aktier for 25 millioner bistandskroner i klimafonden Global Climate Partnership Fund i Luxembourg, der betegnes som et skattelyland. Det får kritik fra eksperter og politikere, skriver netsitet altinget fredag.
Dermed vil Danmark siden 2011 have investeret samlet 65 mio. kr. i fonden.
Lars Koch, politik- og kampagnechef i IBIS, siger, at “på den ene side ønsker regeringen at bekæmpe illegal kapital og illegale finansielle transaktioner. Og på den anden legitimerer man ved at støtte de skattestrukturer, der systematisk lænser u-landene for penge”.
Han henviser bl.a. til, at handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) for nylig præsenterede en ny dansk handlingsplan for såkaldt sammenhængspolitik, der skal sikre, at EU-politikker ikke modarbejder udviklingen i verdens fattigste lande.
I handlingsplanen bliver kampen mod skatteunddragelse nævnt.
Seniorforsker og forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke Helle Munk Ravnborg mener, at “det er bedst at undgå at støtte fonde og organisationer i skattelylande som Luxembourg. Når vi har et princip om at sikre offentlighed og gennemsigtighed, skal vi efterleve det princip hele vejen rundt”.
Klimafonden er en tysk opfindelse fra 2009 og støtter bl.a. klima- og miljøprojekter i u-lande.
Mogens Jensen påpeger i et skriftligt svar til altinget, at han “ville have foretrukket en anden model, så man havde kunnet sikre sig bedre mod skattespekulation”.
Han forklarer, at fonden skal skaffe både offentlige og private investeringer for at få bugt med klimaforandringerne.
Støtten til fonden giver ifølge ministeren mulighed for at finansiere lån eller ansvarlig kapital til investeringer i typisk små og mellemstore virksomheder i udviklingslande for at mindske CO2-udledninger ved at energieffektivisere produktionen.
Helle Munk Ravnborg var som medlem af Danidas eksterne bevillingskomité med til at rådgive Udenrigsministeriet om en ny bevilling til GCPF.
Hun påpeger, at Danmark har en stemmeandel i fonden på kun godt fire procent.