De kommende års udviklingspolitik skal være grønnere, og så skal den hjælpe flere mennesker, end der hjælpes i dag. Det er ambitionerne i det finanslovsforslag for 2020, regeringen fremlagde onsdag, hvor retningen udstikkes for de kommende års udviklingspolitik.
”Vi vil føre en udviklingspolitik, der er solidarisk, fair og retfærdig. Dette er første skridt mod en markant omlægning af de udviklingspolitiske prioriteter. Arbejdet vil fortsætte på de kommende års finanslove,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
I finansloven for 2020 lægger regeringen op til, at Danmark skal ”tage lederskab for den grønne omstilling, både hjemme og internationalt”, lyder det i pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet.
Næste år skal der bruges omkring 1,3 milliarder kroner i målrettet grøn bistand mod omkring 700 millioner kroner i år, altså næsten en fordobling.
Regeringen får ros fra de danske NGO’er for sine planer om at øge den såkaldt grønne udviklingsbistand. Men det er et problem, at pengene skal tages fra den almindelige udviklingsbistand, siger flere organisationer.
”Det havde været godt, hvis regeringen havde øget Danmarks bidrag til kampen mod global fattigdom,” lyder det i en kommentar fra Kristian Weise, generalsekretær i udviklingsorganisationen Oxfam IBIS.
”Danmark er et velhavende land, og halvdelen af verdens befolkning lever for under 40 kroner om dagen. Vi har i den grad overskud til at få udviklingsbistanden tilbage til det niveau, som den var på før Løkke og Co. beskar den i 2015. Derfor bør klimabistanden være reelt nye midler, og dermed ikke gå fra udviklingsbistanden og klodens fattigste mennesker, der har et meget begrænset ansvar for klimakrisen,” siger han i en pressemeddelelse fra Oxfam IBIS.
Care: Verdens fattigste skal betale
I Folkekirkens Nødhjælp er der glæde over, at regeringen vil hæve klimaambitionerne i det danske udviklingssamarbejde og iværksætte en ny markant Afrika-politik.
”Men det er skuffende, at man ikke har skaffet nye midler til klimafinansiering i de fattigste lande udover de 0,7 procent af BNI. Det er vigtigt at huske, at både Danmark og andre lande med Paris-aftalen har lovet, at klimahjælpen skal lægges oveni den almindelige udviklingsbistand,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, til Kristeligt Dagblad.
I Care Danmark er generalsekretær Rasmus Stuhr Jakobsen enig i, at udviklingsbistanden er et vigtigt værktøj i den grønne omstilling i verden.
”Det er stadig verdens fattigste, der skal betale for, at vi i den rige del af verden har forurenet. Dét er den store svaghed. Og det kan undre efter et valg, som meget tydeligt viste, at danskerne gerne vil gøre mere for klimaet,” siger han til Kristeligt Dagblad.
Ud over en markant stigning i den grønne bistand lægger regeringen op til, at flere mennesker skal have hjælp i nærområderne, og at Danmark skal bidrage til at skabe muligheder for ikke mindst Afrikas unge, så flere kan se og skabe sig en fremtid i deres eget land fremfor at søge en ny tilværelse i Europa.
Regeringen vil samtidig arbejde videre med og styrke Danmarks indsats for blandt andet ligestilling, kvinder og pigers rettigheder.
Læs mere i Regeringens Udviklingspolitiske Prioriteter 2020.