Rådgivningsvirksomheden Consia Consultants blev i sidste måned udelukket fra at samarbejde med Verdensbanken de næste 14 år – en sanktionering så alvorlig, at den er uden fortilfælde for et dansk firma. Også firmaets direktør, Erling Rask, er personligt blevet sortlistet af Verdensbanken.
Alligevel vil Danida, som er på kundelisten hos Consia Consultants, fortsætte samarbejdet med den korrupte virksomhed. Det forklarer udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Globalnyt:
”Vi tager det altid alvorligt, når vi hører om danske virksomheder, der har optrådt uetisk. Og hvis vi får begrundet mistanke om lovligheden af en virksomheds aktiviteter, overdrages sagen til politiet,” siger hun.
Læs også Verdensbanken sortlister dansk rådgivervirksomhed for korruption
Læs også Ulla Tørnæs: Ingen Danida-sanktioner på vej mod korruptionsramt rådgivervirksomhed
I følge Verdensbankens efterforskning af Consia Consultants er der dog ikke den store tvivl om, at der er foregået endog alvorlige ulovligheder:
I forbindelse med fem konkrete projekter i Vietnam og Indonesien har virksomheden bestukket embedsmænd – i flere tilfælde med samme beløb: 67.000 kroner -, betalt løn til medarbejdere, der befandt sig i helt andre lande, undladt at bogføre udbetalinger og udstedt regninger for arbejde, der ikke er blevet udført.
Ministerens reaktion er ”ikke tilstrækkelig”
Det undrer formanden for Transparency International Danmark, Christian Ougaard, at ministeren ikke tager skarpere afstand, og han efterlyser en bedre begrundelse for det fortsatte samarbejde.
”Jeg synes ikke, det er en tilstrækkelig reaktion fra ministeren. Hvis man overhovedet skal fortsætte med at samarbejde med virksomheder, der er blevet taget med fingrene i kagedåsen, så må vi som det mindste kræve en god forklaring. Det har vi ikke fået,” siger han.
Helt generelt er dansk politi ikke særlig gode til at retsforfølge danske virksomheder, der begår ulovligheder uden for Danmarks grænser, mener Christian Ougaard. Sagen om Consia Consultants er et godt eksempel, og hele sagen sender et meget uheldigt signal, siger han:
”Det signal, der bliver sendt ud i verden, det er jo: Kære danske virksomheder. I kan betale al den bestikkelse I vil ude i verden. Herhjemme lover vi, at I går fri,” siger han.
Også i forhold til Danmarks ry i udlandet, er håndteringen af sagen højst uheldig, mener Transparency International Danmarks formand:
”Vi siger til de partnerlande, vi har derude, at vi synes, de skal gøre noget ved deres korruptionsproblem. Men når det er vores egne virksomheder, der bliver involveret i det, så gør det ikke så meget. Det er et problem. Selvfølgelig er det det,” siger han.
Enhedslisten: Stop samarbejdet øjeblikkeligt
På Christiansborg møder ministeren også kritik af samarbejdet med Consia Consultants. Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl mener, at Danida bør stoppe med at have med firmaet at gøre med øjeblikkelig virkning:
”Det bør være sådan, at når Verdensbanken og andre har korruptionssager med virksomheder, så er det vigtigt, vi også reagerer. Vi har jo i Danmark en nul-tolerance overfor korruption, og den skal vi overholde,” siger han.
Ifølge Danmarks anti-korruptionspolitik vil ”vi ikke give eller acceptere nogen form for bestikkelse.” Det er – ifølge Verdensbankens redegørelse – præcis det, der er sket i flere tilfælde i Consia Consultants.
Christian Juhl mener ikke, at Danmark overholder sin egen anti-korruptionspolitik, når Danida fortsætter ufortrødent. Han pointerer, at sagen medvirker til at legalisere korruption, fordi ministeren ikke handler på de tilgængelige oplysninger.
Enhedslisten har derfor stilet en række spørgsmål om sagen til ministeren, inklusiv to Paragraf 20-spørgsmål. Der ventes svar på spørgsmålene torsdag.
Er i kontakt med ”relevante danske myndigheder”
Foreholdt kritikken oplyser Udenrigsministeriet, at man tager sagen ”meget alvorligt.”.
”Vi er i tæt kontakt med Verdensbankens anti-korruptionsenhed og med relevante danske myndigheder,” lyder det i en mail fra ministeriet.
Globalnyt forsøger løbende at komme i kontakt med Consia Consultants og firmaets direktør, Erling Rask.