Det blev understreget, da Dr. Babatunde Osotimehin onsdag besøgte København og aflagde visit i både Udenrigsministeriet og på Amalienborg.
Eksekutivdirektørens tætpakkede program indeholdt også møde med Folketingets udenrigsudvalg og en hurtig frokost i Snapstinget, og selvom besøget nærmest havde karakter af en høflighedsvisit – for at hilse på Kristian Jensen (V) – kom der substans i samtalerne.
Dr. Babatunde Osotimehin kunne fremhæve, hvad han har kaldt ”det historiske resultat af post-2015-forhandlingerne i New York” og de muligheder der ligger i, at verden er blevet enig om at arbejde for gennemførelsen af ikke færre end 17 nye mål og 169 delmål inden 2030.
Målene skal endeligt vedtages på topmødet i FN den 25.-27. september.
Seksuel og reproduktiv sundhed må styrkes
De nye mål bygger på de resultater og erfaringer, der blev opnået med 2015-målene, og UNFPA er ikke mindst glad for, at verdensmålene anerkender betydningen af kvinders og unge mennesker rettigheder og lige muligheder.
Men, og der er et men. Bæredygtig udvikling forudsætter, at seksuel og reproduktiv sundhed og reproduktive rettigheder styrkes, har eksekutivdirektøren ofte understreget, og her halter de sundhedsrelaterede 2015-mål bagefter.
I de ny FN-mål er det derfor vigtigt for UNFPA, mener han, at komme videre med især mål nr. 3 og nr. 5. De inkluderer bl.a. universel adgang til seksuelle og reproduktive sundhedsydelser, bekæmpelse af kønsbaseret vold og kvindelig omskæring og ikke mindst universel adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og reproduktive rettigheder.
Men generelt kunne han i København glæde sig over, at seksuel og reproduktiv sundhed og reproduktive rettigheder i de nye verdensmål anerkendes som helt centrale for bæredygtig udvikling, ligesom unges betydning som vigtige forandringsagenter står centralt.
Som FN’s Befolkningsfond tillægger UNFPA også den stærke fokus på forbedrede datasystemer og brug af befolkningsdata og fremskrivninger stor betydning.
”Danmark helt i front”
Udenrigsminister Kristian Jensen siger i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet:
”Danmark er helt i front, når det handler om kampen for kvinders ret til at bestemme over egen krop. Og den kamp fortsætter på min vagt. Det tilsagn har jeg givet til Kronprinsessen og Dr. Babatunde på vores møde”.
Om kronprinsesse Marys engagement i kvinders lige rettigheder, siger han:
”Kronprinsessens engagement i kampen for kvinders rettigheder, blandt andet i kraft af protektorrollen for UNFPA, har uvurderlig betydning. Det handler om adgang til prævention, sikker abort og fødeklinikker lige gyldigt om du er født i Maribo, Mali eller Myanmar.”
”Det handler om at kæmpe imod omskæring af små piger, vold mod kvinder, diskrimination og seksuelle overgreb. Og det handler om, at kvinder er nøglen til udvikling i mange af verdens fattigste lande. Derfor har de brug for vores støtte.”
Ambitiøs dagsorden
I mere end to år har FN’s 193 medlemslande – i hidtil uset samarbejde med civilsamfundsorganisationer – forhandlet om den ambitiøse dagsorden, der gennem 17 ny bæredygtige, globale udviklingsmål inden udgangen af 2030 skal udrydde fattigdom, fremme velstand og folks velbefindende samtidig med at miljøet beskyttes, som FN’s generalsekretær Ban Ki-moon udtrykte det, da der var opnået enighed om dagsordenen.
Ban sagde videre: “Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development” encompasses a universal, transformative and integrated agenda that heralds an historic turning point for our world. This agreement results from a truly open, inclusive and transparent process”.