Kultur til din jul: “Alene titlen er et argument for min anbefalingskampagne”

Japanske Shōgun er den serie, der har vundet flest Emmy-statuetter for en enkelt sæson nogensinde.
Foto: DNA Films
Morten Scriver Andersen

19. december 2024

Medmindre du har tyvstartet, så er juleferien lige om hjørnet for de fleste.

Og vil du undgå at kaste dig over Love Actually og Disneys Juleshow for tiende gang, så kommer Globalnyt-redaktionen her en lille nødhjælpspakke af anbefalinger.

I pakken finder du en hengemt K-drama-klassiker, et topaktuelt historisk vingesus fra Japan og et tiltrængt klimahåb i form af noget så sjældent som en cli-fi-utopi. Men også en digtsamling med en titel, som i lys af de seneste ugers begivenheder synes utrolig velvalgt: Syrisk jul.

God jul!

LÆS: Jul i Syrien

Anbefalet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

Jeg har anbefalet den her novellesamling til stort set alle og enhver, siden den udkom i oktober. Og nu, hvor Syrien er indtrådt i et nyt, håbefuldt kapitel, mens julen er lige om hjørnet, er alene titlen endnu et argument for min anbefalingskampagne.

Syrisk jul af Odai Al Zoubi. Foto: Screaming Books

Syrisk jul hedder novellesamlingen af Odai Al Zoubi. Den er sammensat af noveller skrevet over flere år og tager afsæt i Al Zoubis eget liv.

Først som kritisk filosof og forfatter i Syrien og derefter i eksil i England, Tyrkiet og senere i Danmark, som han på alle måder oplever som det kolde nord.

I forsøget på at finde mening og sammenhæng i et liv med krig og eksil kommer Al Zoubi vidt omkring.

Der er fortællinger om, hvordan George Michaels sang Last Christmas blev et fast holdepunkt i en verden under konstant forandring, juleaftener tilbragt i biografen og mad, som kun en syrisk mormor kan lave.

Der er depression, 40-årskrise og kærlighed til gamle syriske poeter. Og der er Kronborg og danske nationalsymboler samt blanketter fra integrationsmyndighederne, der fortæller, at det er en dansk værdi ikke at slå sin kone.

Ikke mindst er der fortællinger om Syrien og savnet og kærligheden til det smukke, kriseramte land. Derfor har novellerne også fået en ny betydning for mig de seneste par uger. Efter at have læst samlingen og mødt Odai Al-Zoubi under en festival tilbage i oktober, tænker jeg over, hvordan han mon oplever den nye situation.

Om han snart får mulighed for at spise sin mormors mad igen. Og hvad der vil ske efter denne syriske jul.

Novellesamlingen er udgivet på dansk af forlaget Screaming Books, og den kan købes på deres hjemmeside, som jeg i øvrigt kunne fortsætte med at anbefale fra.

SE: K-drama klassiker om kongelige dramaer

Anbefalet af Hedi Nermin Aziz

Jeg husker stadig, hvordan min mor sad fuldstændig opslugt foran stuens fjernsyn, da jeg var yngre. En sydkoreansk serie rullede over skærmen, mens kurdiske undertekster løb langs bunden. For mig, der ikke kunne forstå, hvad der foregik, føltes det som et lille vindue til en fjern verden.

Snart begyndte jeg selv at se koreanske film og serier, og jeg blev fanget af de krogede fortællinger og den koreanske kultur, som adskilte sig fra de mere hektiske og overfladiske engelske serier, jeg var vant til at se.

I dag er K-dramaer et globalt udbredt fænomen, og streaminggiganter som Netflix bugner af dem.

En serie, der gjorde stort indtryk på mig, var det historiske drama Gye Baek. En genreklassiker fra 2011 om krig, pligt og ære.

Serien foregår i Baekje-riget i det 7. århundrede, hvor vi følger Gye Baek – en kriger og general.

Hvert afsnit føles som et omhyggeligt vævet stykke historie, hvor intet bliver forhastet. I stedet dvæler serien ved karakterernes udvikling, militære strategier og politiske intriger, mens det historiske univers foldes ud i imponerende detaljer.

Hvis du endnu ikke er dykket ned i K-dramas’ verden, kan du starte med en klassiker som Gye Baek. Du kan se de første 6 episoder med engelske undertekster på YouTube.

LÆS: Et clifi-klimahåb

Anbefalet af Ingeborg Buch Jensen

Når dét at man følger med i nyhederne kan lede til klimaangst, er det rart at dykke ned i en bog og tage en pause. Især når bogen kan give håb om, at de store udfordringer kan løses.

Det er tilfældet med Fremtidsministeriet skrevet af Kim Stanley Robinson.

Fremtidsministeriet af Kim Stanley Robinson. Foto: Gads Forlag

Som ofte skal det blive værre før det bliver bedre, og bogen starter derfor med en omfattende naturkatastrofe i 2026. Det falder sammen med etableringen af et fremtidsministerie under FN, som skal varetage fremtidige generationers interesse – navnlig at have en beboelig jord uden klimakollaps.

Bogen følger derefter den trinvise udvikling, der ligger i at ændre menneskers forhold til naturen og forbrug af ressourcer, og går fra tilsyneladende uundgåeligt klimakollaps til trinvis klimagenoprettelse og håb.

Ikke alle metoder er lige fine, og bogen inkluderer fortællinger fra alt fra politikere til klimaterrorister.

Fremtidsministeriet udkom i 2021 på dansk.

SE: Japansk eventyr med historisk vingesus

Anbefalet af Søren Steensig

Det er måske lidt uopfindsomt at anbefale den tv-serie, der i år vandt flest Emmy’er nogensinde for en enkelt sæson. Men jeg gør det alligevel.

For det er simpelthen så rart, når alle bliver enige om, at noget er godt, og at det så rent faktisk også er det. Og jeg kunne slet ikke stoppe med at se Shōgun, da jeg først kom i gang.

Vi følger den engelske styrmand John Blackthorne, der noget fortumlet kommer i land i det feudale Japan. Her møder han et helt anderledes samfund end det ’civiliserede’ London, han kommer fra, og han bliver nødt til at gøre sig selv til en brik i magtspillet mellem de høje herrer, hvis han vil overleve.

Samtidig stifter han bekendtskab med japanernes begreber om ære, familie, skæbne og kærlighed, der er helt anderledes end hans egne vestlige tankegang.

Og det fungerer, kan jeg bare konstatere. Plottet er spændende fra start til slut, karaktererne virker troværdige, og så er det hele iscenesat og fortalt på forbilledlig vis.

Her er eventyr med historisk vingesus til de søvnige dage mellem jul og nytår, hvis den ikke skal stå på Alene Hjemme for 117. gang.

Shogun kan ses på Disney+.