Kultur til din weekend: Mord i Udenrigstjenesten, Aztekerrigets fald genbesøgt og ungdomsliv i Elfenbenskysten

Den amerikanske tegneserieskaber Paul Guinan genbesøger 1500-tallets Aztekerrige med den digitale tegneserie Aztec Empire.


Foto: Paul Guinan & David Hahn
Forfatter billede

1. juni 2023

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor har redaktionen disket op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på den globale verden.

Denne uge må siges at stå i læselystens tegn. Morten og Laurits er begge gået på opdagelse i tegneseriernes verden. Og mens den ene har forelsket sig i en digital udgave om Aztekerrigets fald, har den anden fundet en mere nutidig historie frem om den unge, ambitiøse Aya fra Elfenbenskysten. Sidst men ikke mindst foreslår Pernille, at du lader dig rive med af fortællingen om den danske udenrigstjeneste og et mystisk drab med tråde til Vietnam.

Værsartig!

REJS 500 år tilbage i tiden med digitale tegneserier

Anbefalet af journalist og redaktør Morten Scriver Andersen.

Hvis man tænker over det, så er det nærmeste vi i verdenshistorien kommer på et møde mellem væsner fra to forskellige planeter, da de spanske conquistadorer stødte blodigt sammen med aztekerne. Inden da var verden delt op i to. Afrika, Asien og Europa på den ene side og Amerika på den anden. Og hvorfor Netflix, Warner Bros eller Bollywood endnu ikke har lavet en gigantisk filmatisering af det episke møde er mig stadig en gåde!

Derfor har jeg knusforelsket mig i den amerikanske tegneserieskaber Paul Guinans hobbyprojekt, den digitale tegneserie Aztec Empire, hvor han gør et ærligt forsøg på at lave et veludført populærkulturelt værk om aztekerrigets fald. Og i modsætningen til så mange andre har han gjort sig virkelig umage med at finde historiske kilder fra aztekernes side af fortællingen. Tegningerne er smukke og tro mod de historiske kilder, og den er langsom og detaljerig som serier, der virkelig vil dig noget, skal være.

Der er i øvrigt kræset for historienørderne, for hver episode er udrustet med grundige slutnoter, hvor Guinan forklarer sine fortællemæssige valg. Værsgo at dykke dybt!

Aztec Empire er skrevet på engelsk. Serien kan findes her og er gratis at læse.

MØD Aya fra Yopougon

Anbefalet af journalist og redaktør Laurits Holdt.

Aya er 19 år og bor i Yopougon – eller Yop City som de unge kalder det – der er et arbejderkvarter i Abijan, Elfenbenskysten. Hun er ambitiøs i skolen og vil være læge. Veninderne Bintou og Adjoua vil hellere gå i byen, og deres fremtidsplaner handler mere om at finde en mand, som kan forsørge dem. Gerne én med en solid bankbog.

Vi er i Afrika, men ikke i u-lands-Afrika. Her er ingen nød og elendighed, ingen velmenende organisationer og eksperter, der vil skabe forandring. Vi følger de tre unge kvinder og resten af det omfattende persongalleri i en hverdag med store og små udfordringer om genkendelige temaer som venskab, familie, traditioner, seksualitet og ambitioner – og en ekstraordinær begivenhed.

Stilen er klassisk fransk og humoristisk, og historien er velfortalt og almengyldig, selv om den foregår i slutningen af 1970erne og i en helt anden kulturel ramme end den danske.

Aya fra Yopougon er et tegneserieværk i tre bind fra 2005. Den er skrevet af Marguerite Abouet, som selv kommer fra Elfenbenskysten, og tegnet af den franske tegner NN.

Vi er i Afrika, men ikke i u-lands-Afrika. Her er ingen nød eller velmenende organisationer.
(Foto: Privat)
Fortællingen om Aya er en fortælling om et ungdomsliv, som mange vil kunne genkende, mener Laurits Holt.
(Foto: Privat)

De tre bind kan lånes på biblioteker i flere kommuner og stadig købes i forretninger, der specialiserer sig i tegneserier. For eksempel (og dette er ikke en betalt reklame) har butikken Faraos Cigarer i skrivende stund et tilbud, hvor man kan få alle tre for kr. 149,95.

Jeg synes, at vi læser for få tegneserier, og det er en skam. For den tegnede historiefortælling er fuld af gode historier, drama, tragedie, komedie og alt det andet, som vi finder i den almindelige litteratur (og i serierne på streamingtjenesterne, som nok fylder mere end litteraturen i manges hverdag).

LÆS om udenrigstjenestens rå realiteter

Anbefalet af partnerskabschef Pernille Brix.

Har man fulgt med i Zetland-serien Alting haster om det stressede embedsværk, hvor konstant krisehåndtering er blevet normalen, fremstår Thomas Bo Pedersens roman Hævnen fra Hanoi som en fortsættelse i autofiktiv form. Romanen er baseret på forfatterens egen tid i udenrigstjenesten og plottet fremmaner de dramatiske konsekvenser af en politisk kultur, hvor hast, ambition og arrogance er drivkraften.

(Foto: Privat).

Thomas Bo Pedersen har beskæftiget sig med Vietnam i 40 år og inkarnerer diplomaten, der er drevet af ægte interesse og indlevelse i verden udenfor Danmark. I den udenrigstjeneste, han tegner et portræt af, finder han og hans fiktive alter ego desværre ikke mange åndsfæller. Til gengæld får han så overbevisende udfoldet historien om Vietnamkrigen, dens ødelæggende konsekvenser for både befolkning og natur, og dens aftryk på landets politiske kultur frem til i dag, at selv hans tidligere kolleger må lægge den ironiske distance på hylden.

Romanen er dermed både en fortælling om embedsmandens dybfølte, faglige engagement og om indignation over et nedbrydende system. Helt symbolsk indledes romanen da også med, at repræsentanten for denne kultur, ambassadør Franz Heimann, findes myrdet. Herfra raser krimiplottet afsted og når omkring både Ekstra Bladet, toppen af det politiske Danmark og en fremtidig præsidentkandidat i USA. Men bogens virkelige helt er den oprigtige og hårdtarbejdende souschef, der til sidst får sin ultimative hævn. At sige fra og sige op.

Hævnen fra Hanoi har intet mindre end sin egen hjemmeside, hvor du kan læse mere om bogen og forfatterens baggrund som diplomat i Vietnam.

VIL DU UD AF LÆNESTOLEN?

GÅ på opdagelse i arkitektur

Københavns arkitekturfestival løber af stablen i dag og fortsætter til og med den 11. juni. Her kan du blandt andet finde en fotoudstilling om rewilding, eller tage del i en lydvandring i indre København, der udforsker de arkitektoniske spor af Danmarks kolonihistorie.

SE film

Fra den 1-30. juni er der latinamerikansk filmfestival i Cinemateket. Se program her.

Nogenlunde samtidigt finder afrikanske filmdage sted i København fra den 3-13. juni. Der er fokus på film fra afrikanske lande syd for Sahara. Se program her.