Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.
Globalnyts anbefalinger til din weekend
Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.
Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.
Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.
I denne uge er Stine helt oppe i skyerne over, hvor vildt fascinerende livet er på bunden af havet. Og uden om Stine har Pernille og Frederikke tilsyneladende aftalt, at temaet for denne uge er Kenya og rørende fortællinger om mennesker med lidt af hvert i bagagen. Så er det op til dig, om du vil læse om livet i en af verdens største flygtningelejre eller foretrækker at læne dig tilbage og lytte til fortællingen om en undergrundsbevægelse i 1950’erne. Du kan også vælge begge.
Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Dem finder du til allersidst i artiklen.
Voila!
DYK med ned under havets overflade
Anbefalet af journalist Stine Uldbjerg Hansen.
I dokumentaren The Deepest Breath bliver du taget med helt ned under havets overflade i blandt andet Egypten og Bahamas. Den ekstremt smukke dokumentar følger to af verdens bedste fridykkere, italienske Alessia Zecchini og den irske eventyrer Stephen Keenan. De deler kærligheden for havets dyb, og sammen skubber de hinandens grænser for, hvad der er muligt i den farlige sport.
Som seer følger du Alessias rekordforsøg under vand med utallige smukke, blå undervandsbilleder og flotte skud af den vilde havnatur. Du kommer så tæt på, at du næsten selv føler, at du er med nede i havenes svimlende dyb.
Se dokumentaren The Deepest Breath på Netflix.
LÆS fortællingen om familiebånd og venskab i flygtningelejren Dadaab
Anbefalet af partnerskabschef Pernille Brix.
Som humanitær rådgiver på den danske ambassade i Nairobi havde jeg af flere omgange ministre og folketingspolitikere med på besøg i Kenyas enorme flygtningelejre. Lejrene er placeret i de mest afsidesliggende og golde grænseegne mod Sydsudan og Somalia, og her bor hundredtusindvis af mennesker i et limbo, der for nogen kan vare en livstid. Lejrene inkarnerer ved første blik det billede, ordet ”flygtning” fremkalder på nethinden i vores del af verden.
Derfor var noget af det bedste ved de rejser også, når politikerne gennem samtaler og møder kom til erkendelsen af, at selv de mest fremmede mennesker er medmennesker. Mennesker med handling, håb og ambitioner, smerter og sorger.
Desværre er den type besøgsrejser forbeholdt de få. Og når humanitære kriser er kronisk underfinansierede, er det delvist fordi, det er så vanskeligt at skabe identifikation på tværs af de radikalt forskellige verdener, vi bebor.
Men dét gør bogen When Stars are Scattered med den fineste fortælling om familiebånd, venskab og videbegærlighed. Bogen, som er en tegnet roman (graphic novel), beskriver drengen Omar Mohameds opvækst i flygtningelejren Dadaab i Kenya. Livet der er fyldt med uvished og mangel på mad, men også med leg, humor og varme. Og det får Omar brug for, da han stilles overfor det umulige valg mellem at gå i skole og dermed måske skabe muligheder for fremtiden, og at efterlade sin stumme lillebror ved teltet alene dag efter dag.
When Stars are Scattered er baseret på Omars fortælling til den prisbelønnede tegner Victoria Jamieson. Hun fanger med en let naivistisk streg drengen Omars omsorg og empati for sit eneste tilbageværende familiemedlem, og det hjem, de får skabt sammen. Mens dage og år går, og Omar venter på en løsning, han kun har en vag forestilling om, udfoldes de menneskelige grundvilkår, vi alle har tilfælles.
Bogen kan læses både af større børn og af voksne. Min datter på 11 år slugte den og lagde den så på mit natbord med en lille seddel: ”Jeg synes, du skal læse den her bog. Den er VIRKELIG god”. Den anbefaling vil jeg gerne give videre!
Bogen kan købes i Books & Company i Hellerup eller på nettet.
LYT til Den hemmelige ed
Anbefalet af journalist Frederikke Trolle.
DRs historiske podcastserie Bakspejl bringer i sin seneste episode lytterne til en hemmelig verden med fangenskab, ubrydelige eder og frihedskamp i Kenya. Bakspejl har som seneste skud på stammen udgivet serien ”Den hemmelige ed”, der handler om undergrundsbevægelsen Mau Mau, der var aktiv i Kenya i 1950’erne.
Bevægelsen opstod i protest mod det britiske kolonistyre og den dårlige behandling af særligt Kikuyu-folket, som blev udsat for stærke segregeringslove og racisme i forbindelse med, at britiske bosættere overtog deres jord. Mau Mau oprøret spillede en afgørende rolle i kampen for Kenyas uafhængighed, som blev opnået i 1963.
Med en helt unik kilde, der var involveret i bevægelsen og oprøret, bliver man som lytter straks fanget af den personlige beretning om frihedskampen. Den står i skærende kontrast til datidens retfærdiggørelse af kolonialismen, som illustreres af både britiske og danske radioklip fra 1950’erne.
Mest utroligt af det hele, er tidslinjen i historien – Mau Mau foregik nemlig kun syv år efter holocausts afslutning, så det chokerer, at briterne selv oprettede koncentrationslejre i deres forsøg på at slå oprøret i Kenya ned. Så langt ville den britiske kolonimagt gå for at straffe kikuyuerne for at ønske sig frihed og lige vilkår.
I skrivende stund er der udgivet 3 ud af 4 afsnit i podcastserien, og jeg glæder mig enormt meget til at høre sidste afsnit! Kæmpe anbefaling herfra.
DET KAN DU OGSÅ OPLEVE
NASIM markerer årsdagen for Kvinde, Liv, Frihed
I morgen den 16. september er det præcis et år siden, at drabet på den iransk-kurdiske kvinde, Mahsa Jina Amini, fik protester til at bryde ud på tværs af Iran.
Det markerer NASIM ved at invitere fire talere til at diskutere den aktuelle og historiske situation i Iran. De vil blandt andet tale om køn, minoriteter, reformismens død og neoliberalisme. Panelet vil bestå af to lektorer i Iran-studier ved KU, Rasmus Elling og Claus Valling, Nazila Kivi, der er kritiker, oversætter og PhD.-studerende ved RUC samt forfatter, samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper, Nahid Riazi.
Arrangementet foregår den 18. september fra kl. 17-19 i Union på Nørrebro. Det er gratis at deltage. Læs mere her.
Cinemateket fortsætter med Arabian Nights
Hvis du ikke nåede forbi Cinemateket i sidste uge, hvor salene var fyldt med film, talks og besøg af instruktører, så frygt ej. Biografen fortsætter med at vise fantastiske film fra den arabisktalende verden. Denne uge kan du blandt andet opleve mødet mellem to kvinder fra under- og overklassen i Sudan i filmen Goodbye Julia, eller se Costa Brava, Libanon, som følger en families kamp mod regeringens forsøg på at bygge en losseplads klos op ad deres idylliske hjem i bjergene.
Find hele programmet her.