Kultur til din weekend: Kejserens hof og væsener, som måske ikke kun eksisterer i myterne

Den britiske bjergbestiger og forfatter Frank E. Smythe tog i 1937 dette billede af spor efter en… bjørn, viste det sig at være – og ikke efter en yeti. Men jagten fortsætter.


Foto: Frank S. Smythe (Public Domain)
Laurits Holdt

5. oktober 2023

Så har redaktionen endnu engang kigget i reolerne og podcastfeedene for at finde nogle anbefalinger til kultur om og fra det vi i mangle på bedre kalder ’det globale syd’.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Emil er helt tilbage ved folkeeventyrerne og introducerer dig for en central skikkelse i de mundtlige overleveringer fra Vestafrika.

Søren har fundet en klassiker frem fra bogreolen, og her går turen også til Afrika – dog den anden side af kontinentet. Her kommer vi bag kulisserne hos Etiopiens sidste kejser, Haile Selassie.

Og jeg selv anbefaler en podcast, som både en underholdende og lidt sær – har BBC virkelig betalt for at to fyre kan drøne rundt i Himalaya og lege Tintin?

Der er ingen af denne uges tre anbefalinger, der er specielt nye eller dagsaktuelle – faktisk tværtimod. Men det er vores korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted i de kommende dage. Dem finder du til allersidst.

God fornøjelse.

SE en klassisk historie om væsenet Anasi

Anbefalet af Emil Gundel

Ved du, hvorfor vi i dag har historier, vi kan fortælle hinanden eller hvordan jalousi kom til at leve blandt os mennesker? Hvis dit svar er nej, så er det på tide at du lærer at helten, skurken og ’guden’ Anansi – edderkoppen – og hans fortællinger at kende. Anansi, der kendes ved mange forskellige navne, er en fascinerende og underholdende karakter, der stammer fra Akan-folkets mundtlige tradition.

Gennem århundrederne har han bevæget sig fra områderne i det nuværende Ghana, til andre dele af Vestafrika og blevet taget med af ofrene for den transatlantiske slavehandel til den nye verden, hvor Anansi og fortællingerne om ham stadig har kulturel og spirituel relevans.

Selvom Anansi nu sågar er repræsenteret i vestlige historier, som bogen American Gods af forfatteren Neil Gaiman, der er er kommet som serie på Amazon Prime, så er det bedre at begynde at stifte bekendtskab med den snedige og ofte grådige edderkop og mand, lidt tættere på hans originale form. Så giv dig selv en gave og sæt dig ned og se denne ghanesiske filmatisering af en klassisk Anansi-historie, der ganske vist ikke er det originale fortællingsformat, men ikke desto mindre er et godt eksempel på hvordan Anansi udvikler sig og forbliver relevant.


LÆS om hovmod og forfald ved Haile Selassies hof

Anbefalet af Søren Steensig

Selvom der på papiret er våbenhvile i Etiopiens Tigray-region, fortsætter de voldelige sammenstød, som ifølge rapporter kostede flere end 10.000 mennesker livet i 2022. I en analyse af situationen i det plagede land, skrev min kollega Emil Gundel for nyligt, at konfliktens eskalering ikke er overraskende, ”for vold avler vold, og i Etiopien er vold en del af det historiske mønster.”

Hvis man, ligesom jeg, ikke blev undervist voldsomt meget i etiopisk historie som ung, kan man med fordel kaste blikket på en klassiker inden for den journalistiske litteratur – Ryszard

Kapuścińskis Kejseren fra 1978 (oversat til dansk i 1984). Bogen er blevet til gennem omfattende research og snesevis af interviews med de embedsmænd og tjenere, der udgjorde bagtæppet i den sidste kejser af Etiopiens hof.

I 1974 slutter en gruppe af lavere-rangerende officerer sig sammen og afsætter imperiets overhoved, Haile Selassie. I mere end 40 år har den klejne kejser styret det østafrikanske land som en almægtig gud – med løfterne om kometkarrierer og rigdom til de blindt loyale, mens belønningen til de kritiske, overmodige og opsætsige var embedsposter langt ude på landet, fængselsstraffe, afhuggede hænder eller endnu værre. Efter flere år med dårlig økonomi, stigende leveomkostninger og sultkatastrofer har befolkningen fået nok, og Derg-juntaen erstatter og bortskaffer den 83-årige monark.

Mens revolutionen raser i Addis Ababa, kuglerne flyver, og folk flygter, rejser den polske stjernejournalist Ryszard Kapuściński tilbage til den hærgede hovedstad. Han har tidligere været reporter her og opsøger sin gamle kontakt fra det kejserlige hof. Med den tidligere embedsmands hjælp opsporer Kapuściński et væld af tjenere, vagter, pudeflyttere, pungbærere og ceremonimestre fra Haile Selassies hof. Deres anekdoter om ”Hans Mest Prisværdige Højheds” dagligdag giver et skræmmende, skørt og til tider tragikomisk indblik i, hvordan det er at være tæt på den fuldkomne magts centrum – og ikke mindst, hvilket voldsomt arbejde det er holde fast i den hver dag.

Med hans tidligere tjeneres ord følger vi kejseren fra han står op om morgenen og går en tur med sine spionchefer, der får underretninger fra alle dele af landet og om alle lag i den kejserlige administration. Vi ser ham gå fra sit residens-palads til det administrative, hvor alle fra tiggere til tjenestemænd forsøger at få et glimt af kejseren og ved et lykketræf vinde hans gunst. Vi hører fra manden, der med største alvor udvælger og bærer kejserens puder til tronen, hvorfra han uddelegerer nye embeder – muligheder til de, der har vist loyalitet, og fornærmende degraderinger til de, der har kritiseret eller konspireret mod den magtfuldkomne monark.

Vi hører også om kejserens fald fra de, der stod på første parket, men det vil jeg ikke afsløre for meget om.

Kejseren, der er lidt af en klassiker, i hvert fald inden for journalistikken, er ekstremt velskrevet og underholdende, ligesom Kapuścińskis mod kun kan beundres. Bogen er letlæselig og nærmest galgenhumoristisk til tider i skildringerne af livet ved hoffet, samtidig med den udstiller, undersøger og afslører nogle dybe, formentligt almengyldige, sandheder om magtens og diktaturets væsen.

Mon ikke dit lokale bibliotek har et eksempel af bogen? Københavns bibliotek, som er mit lokale, har i hvert fald.


LYT til podcast om jagten på yetien

Anbefalet af Laurits Holdt

Er yetien – eller den afskyelige snemand, som vi siger i Danmark – en bjørn, en abe eller bare en meget behåret mand? Og skal vi i virkeligheden til myternes og forestillingernes verden for at møde den? Jeg vil ikke spolere oplevelsen ved at lytte til BBCs podcast Yeti. Bare opfordre dig til at gøre det.

De to yeti-entusiaster Andrew Benfield and Richard Horsey rejser i flere omgang langt ind (eller er det ud?) i Himalaya-bjergene, i Indien, Nepal, Myanmar og Bhutan, for at opsøge folk, der har noget at fortælle om yetier.

Her taler de med blandt andet shepaer, nomadiske yakhyrder og bjergbestigere, som kommer med overraskende ens historier om store fodaftryk i sneen og store behårede skabninger.

De to yeti-jægere kæmper ikke blot med at komme frem gennem det til tider uvejsomme terræn og med at få de omfattende rejseaktiviteter til at hænge sammen økonomisk og i forhold til resten af deres liv,, men også med deres egen tvivl og håb i forhold til deres lidt Tintin-agtige projekt.

Serien har ti afsnit, og det er måske et par for mange. Afsnittene er dog ikke mere end en halv times tid lange, så man kan sagtens overkomme at høre dem alle i løbet af nogle dage.


Det kan du også opleve

Med VR-briller til den besatte Vestbred

2023 har været et af de dødeligste år for palæstinenserne. Allerede i august kunne menneskerettighedsorganisationen B’Tselem offentliggøre at 211 palæstinænsere er blevet dræbt af Israel.

Aftenens gæster fra B’Tselem og Breaking the Silence, som er en organisation af tidligere israelske soldater, vil tage os med til Masafer Yatta, Hebron og Burin på den israelsbesatte Vestbred og til en verden af tilråb og vold. Igennem deres 360 graders videooptagelser kan du opleve, hvordan israelske bosættere påvirker livet i Palæstina. Samtidig vil der være mulighed for at kunne spørge ind til den stigende vold mod palæstinenserne eller andet til de to organisationer.

Det sker 12. oktober kl. 19 i Union, Nørre Allé 7, København N.

Lancering af nyt zine om kunst fra den afrikanske diaspora

Diaspora Dreams er titlen på et nyt zine – magasin – og udstilling ”der fejrer kunsten at drømme og de smukke kompleksiteter ved at leve mellem to verdener,” som arrangøren, Meleret Melanin, udtrykker det.

Zinet og udstillingen har bidrag fra en række afro-skandinaviske kunstnere og skribenter, som på forskellige måder fortæller om at være forbundet til et sted, der ligger langt fra deres umiddelbare hjem og om at føle, at man hører til to meget forskellige steder.

Det sker den 14. oktober i Xenon i Huset, Rådhusstræde 13, 1466 København – og det er gratis.

Dørene åbner 18.00 – 19.00, digtoplæsning og udstilling kl. 19.00 – 21.00.