Kultur til din weekend: Nelson Mandela og regnbuer, krigspoesi og gadekunst i suiten

Et hotel, et kunstgalleri og et politisk statement. The Walled Off Hotel i Betlehem er alle de ting, mener ejeren, der er den verdenskendte og anonyme graffitikunstner Banksy.


Foto: Ilia Yefimovich/Getty Images
Forfatter billede

2. november 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Laurits anbefaler et essay af en kenyansk forfatter, der er en form for guide til, hvordan du skriver (eller faktisk helst skal undgå at skrive) om Afrika. Essayet er ikke kun en kilde til lidt kritisk selvrefleksion, men også et virkelig godt grin.

Vi bliver ved det afrikanske kontinent, når Buster anbefaler en samling af digte. Den er skabt i et samarbejde mellem 73 digtere fra Cameroun og kommer helt under huden på livet i landets anglofone provinser, hvor en årelang konflikt har fordrevet millioner af mennesker og efterladt samfund i ruiner.

Med Kirstens anbefaling skal vi en smule mere øst på. Vi skal til Betlehem i Palæstina, hvor en verdenskendt graffitikunstner har sat sit aftryk med en helt unik bygning, der både er et politisk statement, et kunstværk og ja, et sted at overnatte.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Dem finder du til allersidst i artiklen.

LÆS essay om klicheer i beskrivelsen af ‘Afrika’

Anbefalet af redaktør og journalist Laurits Holdt.

“Always end your book with Nelson Mandela saying something about rainbows or renaissances. Because you care.”

Sådan sluttede den kenyanske forfatter Binyavanga Wainaina sit essay fra 2005 “How to write about Africa” – et essay, som muligvis efterhånden (funderer en anmelder på britiske The Guardian) er den næstmest læste engelsksprogede tekst i Afrika – lige efter biblen.
Essayet er en satirisk guide til at skrive om Afrika, henvendt til os her i det kolde, globale nord.

Wainaina har analyseret sig frem til en række ord, som er essentielle i bogtitler. Det er Afrikamørke og safariMasaiCongoZulu og Zanzibar er eksempler på ord, der er rigtig gode i undertitler.

Binyavanga Wainaina er en af Afrikas mest kendte forfattere og LGBT-aktivisterer, især kendt for det satiriske essay How to Write About Africa, som Laurits anbefaler i denne uge.
Foto: Francesco Alesi/Internazionale (Creative Commons)

‘Guiden’ kommer også omkring valg af billeder til bogens forside – en AK-47 virker altid, ligesom bare bryster gør det. Guiden forklarer videre, at når man skriver teksten, så er det vigtigt at behandle Afrika som ét land og vise, at afrikanerne er fulde af musik og rytme – og at de spiser ting, som ingen andre mennesker ville drømme om – undtagen dig eller din hovedperson, som har lært sig at elske det og i det hele taget ELSKER Afrika – det er derfor du vil redde kontinentet.

Essayet var med til at etablere Wainaina som en forfatter og kommentator, som man ikke kunne komme udenom. Han fik dog ikke mere end 48 år inden han døde i 2019.

Læs også: Kenyansk forfatter og homoaktivist er død

Essayet er kort, knivskarpt og sjovt. Der er næsten ikke nogen gyldig undskyldning for ikke at læse det, for det er frit tilgængeligt online i det velrenommerede Grata Magazine, hvor det også blev bragt første gang.

LYT til stemmerne bag de mange tal

Anbefalet af journalist Buster Kirchner.

Vi hører så ofte om krige i form af tal. 25 omkomne. 200.000 internt fordrevne. 400 meldt savnet. Kyniske, upersonlige tal, der unægtelig skaber en distance mellem nyhedsmodtager og krigsoffer.

Og Cameroun er ingen undtagelse.

I det centralafrikanske lands to anglofone provinser er omtrent én million mennesker fordrevet fra deres hjem, mens mere end 6000 har mistet livet, siden den camerounske centralregerings elitetropper og en myriade af bevæbnede separatistgrupper i 2016 påbegyndte dét, som de to camerounske forfattere Dibussi Tande og Joyce Ashuntantang kalder for ”a civil war in all but name”.

Foto: Bearing Witness. Poems from a land in turmoil.

Men det skal ikke handle om tal, mener forfatterne, der står bag digtsamlingen Bearing Witness: Poems from a land in turmoil.

Som en litterær respons på de mange kolde fakta er bogens i alt 100 krigspoetiske digte et fyldigt og emotionelt forsøg på at give tallene – altså menneskene – i Camerouns anglofone provinser en stemme. For hvem er disse mennesker? Hvad tænker de? Og hvordan sanses det, når regeringstropper og separatister forvandler dagligdagen til et makabert sammenfald af kugleregn og kidnapninger?

Digtsamlingens i alt 73 bidragsydere har hver deres tone og stil, ligesom bogens lingvistiske udtryk til fulde repræsenterer det postkoloniale landskab i det vestlige Cameroun, hvor der foruden engelsk og Cameroonian Pidgin English tales mere end 90 forskellige sprog.

Og formålet med digtsamlingen? Det skriver forfatterne i forordet:

“Our hope is that this collection of poems (…) will serve as a collective guidepost for future generations when the sun shall once again rise over Southern Cameroons”.

BESØG hotellet, hvor alle værelser er et kunstværk

Anbefalet af redaktør og journalist Kirsten Larsen.

På Caritas-gaden i Betlehem i Palæstina ligger et hotel, der er et besøg værd. Lige nu er det midlertidigt lukket på grund af alvorlige omstændigheder i regionen. Jeg har ikke selv været der, men adskillige gange besøgt The Walled Off Hotel online, checket salonerne og værelserne, indgangspartiet og receptionen.

Foto: Wikimedia Commons.

The Walled Off Hotel – enhver navnemæssig lighed med Walldorff er absolut bevidst, det serverer også en Walled Off Salad – er et kunstværk. Et politisk, satirisk, bidende morsomt kunstværk af høj kvalitet, hvor samtlige værelser har udsigt til den gigantiske sikkerhedsmur, som Israel har bygget mellem sig og palæstinenserne. Hotellet ligger i skyggen af muren. Indenfor er der referencer til det britiske koloniherredømme, men selvfølgelig først og fremmest konflikten i regionen. Her er mennesker ved at kvæles i tåregas, og her slås israelere og palæstinensere med puder. Alle rum er kunst.

Hotellet ejes af verdens nok mest succesfulde street-art kunstner, den anonyme brite Banksy, der blev kendt i alle kredse for sit selvdestruerende, kostbare maleri, der blev solgt på Sotheby’s. Nogle af de bedste billeder af hotellet ligger på Banksys hjemmeside. Man kan også google sig til mange andre. Og begynder man at blive trukket lidt ind i Banksys univers, ja så kan man for eksempel læse artiklen i POV – Point of View International om hans huseren i New York.

Med en placering klos op ad den betonmur, som Israel har bygget mellem sig selv og palæstinenserne, har det berømte hotel i Betlehem måske en af de tarveligste udsigter. Ikke desto mindre er det et fantastisk sted at besøge.
Foto: Ilia Yefimovich/Getty Images.

Og skal der nørdes igennem, ja så er der for eksempel bogen Banksy:Completed af Carol Diehl. Meget mere om den hemmelighedsfulde Banksy, der insisterer på at være anonym og ikke-kommerciel, men skovler penge ind, som blandt andet bliver sat i et hotel i murens skygge og en redningsbåd på Middelhavet. 

DET SKAL DU OGSÅ OPLEVE

Arktisk festival rammer København

I weekenden den 4. og 5. november kan du komme til arktisk festival i København. I festivalens program kan du vælge mellem et væld af spændende udstillinger, oplæg og foredrag om alt fra kunst og kultur til politik og historie i verdens nordligste egne.

Festivalen finder sted midt i København på Kongelige Grønlandske Handels Plads, der gennem godt 200 år har været centrum for Danmarks relationer til Nordatlanten.

Der er kulturtilbud for alle aldre, og det er gratis at deltage i festivalen.

Alternativ halloweenfest i Kødbyen

Hvad skræmmer dig mest? Spøgelser, græskarhoveder, jordens undergang eller uambitiøse klimamål? De unge fra EUK er ikke i tvivl om, hvad de er allermest bange for. Derfor kan du på fredag den 3. november komme til såkaldt klimaween i Ungdommens Demokratihus.

Tema for aften er EU og uhygge. Der vil være et oplæg om klimaforandringerne og EU’s indsats på området, og som aften skrider frem vil der være både musikquiz og fest.

Det foregår som sagt i Ungdommens Demokratihus i Kødbyen på fredag den 3. november kl. 17.30-22.30. Du kan læse mere om arrangementet på Facebook.

De levende møder de døde på Nørrebro

Døden er en del af livet. Sådan er det. Og alligevel bruger vi enorm energi på at modarbejde, frygte og fortrænge den. Måske skal vi favne den lidt mere – også for at forstå, hvorfor den vækker så stærke følelser?

Det gør de for fuld musik i Mexico hvert år i begyndelsen af november, hvor de levende og de døde mødes i en forstærket dialog. Nu rykker den dialog til Nørrebro, hvor kulturhuset Union Kbh fejrer den mexicanske højtid, De Dødes Dag, med udstilling, performance, mexicansk dans, mad, bar og DJ.

Arrangementet finder sted hos Union på lørdag den 4. november kl. 18 – 22, og det er gratis at deltage.


Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend fra Globalnyts redaktion!