Små fortællinger fra verden
Når det sociale liv er skruet ned på et minimum og hverdagen er mere stille, end den plejer at være, er der masser af tid til at få historier fra hele verden ind mellem ørerne. Det kan meget passende gøres med BBC’s fremragende podcastserie Witness History, der består af et overflødighedshorn af spændende indslag fra hele verden på typisk blot ni minutter.
Blandt de seneste afsnit i denne serie er fortællingen om Abdul Sattar Edhi – også kaldet ”barmhjertighedens engel” i Pakistan – som begyndte at drive et lille apotek, der gav gratis medicin til de fattige, i Karachi i 1950’erne, og siden opbyggede en af verdens største velgørenhedsorganisationer.
Et andet afsnit følger en muslim i Kina, hvor styret i stigende grad undertrykker retten til at praktisere sin religion. Man kan også finde den fascinerede historie om den sidste overlevende fra den transatlantiske slavehandel, nemlig Matilda McCrear, der døde i Alabama i 1940 i en alder af 83 år. Hun blev taget til fange i Vestafrika, da hun var blot to år gammel, og kom til USA, hvor hun blev slavegjort.
Witness History-serien kan findes på din podcastapp på telefonen eller hos BBC.
Dvæl ved rødderne
”Der er hvid kynisme, rå vold og rødt blod mod sort hud. Det gør ondt. Men det er vigtigt.” Sådan står der i Globalnyts anmeldelse af 2016-genindspilningen af den klassiske 70’er miniserie ’Roots’. Gennem fire afsnit følger vi først Kunta Kinte, der tages som slave i sit hjemland Gambia, og siden hans slægt gennem fire generationer i det USA, der til sidst bliver hjem.
Serien lægger ikke fingre imellem, men med sin insisteren på en sort syns- og fortællevinkel bliver ’Roots’ samtidig en kommentar til nutiden, hvor sorte amerikanere stadig kæmper for anerkendelse og for lige vilkår.
Du kan se ’Roots’ via Hulu.
Samfundskritik på chilensk
Chilenske Ana Tijoux blev kendt i det meste af verden i 2010, da hun udgav albummet ’1977’. Senere kom sangen ’Shock’, der er inspireret af Naomi Kleins meget omtalte bog ’Chokdoktrinen’, og som hylder de studenterdemonstrationer, der fyldte Chile i starten af 2010’erne.
Tijoux er født i Frankrig af forældre, der var i eksil under Pinochets diktatur. Hendes samfundskritiske tilgang fortsætter på det spritnye nummer ’Antifa Dance’ fra et kommende album med samme titel.
Det tegner godt.
Ungdomsliv på historisk bagtæppe
Grands hjemmebio viser lige nu den danskproducerede ’Mit børnehjem i Kabul’. Vi følger den 15-årige dreng Qodrat, der i slutfirserne ender på et børnehjem i det daværende sekulære og sovjetiskstøttede Afghanistan.
På et historisk bagtæppe, hvor Sovjetunionien kollapser og de sejrende mujahedinkrigere indfører en ny fundamentalistisk orden, indfinder sig, følger vi Qodrat og hans teenagevenners coming of age med alt, hvad det indebærer. Det lyder barskt, men traileren afslører snarere en film, der ganske vist også viser de voldsomme sider og konsekvenser af storpolitik helt ned på børnehjemsniveau, men bevarer en legende tone og en undersøgende lethed, vi kender fra andre ungdomsfilm.
Lej filmen hos Grand hjemmebio.