I fredags havde Jens Kåre Rasmussen sin sidste dag på Center for Kultur og Udvikling, som han har været leder for siden 2007. U-landsnyt.dk mødte den nu tidligere centerleder til en samtale om fremgang og udfordringer på området.
Interview af Maria Bierbam Oehlenschläger
Da Jens Kåre Rasmussen startede som centerleder på Center for Kultur og Udvikling (CKU) i 2007 fandtes der to landeprogrammer for kultur og bistand. I dag har CKU kulturprogrammer i tolv lande og regionale programmer i Afrika og Mellemøsten.
”En stor landvinding,” kalder Jens Kåre Rasmussen det skred, der er kommet i forhold til at medtænke kunst og kultur i bistandssamarbejder.
”Der er kommet hul på det nu, og vi har mange gode eksempler på, hvordan kunst og kultur kan indgå i bistandssamar-bejde, og det anerkendes i brede kredse i bistandsmiljøet,” siger han og fortsætter:
”Kunsten kan italesætte sociale og politiske problemstillinger, har potentiale til at skabe job og økonomisk vækst og bliver også brugt bl.a. i forhold til oplysning om hiv/aids og trafiksikkerhed – og i sidste ende kan kunsten også bidrage til fattigdomsbekæmpelse.”
Den snart 53-årige cand.polit. (han fylder på tirsdag 10.07) kom fra en stilling som souschef i Danidas kontor for humanitær bistand og NGO-samarbejde og har som leder på CKU været dansk pioner på området for kultur- og udviklingssamarbejde.
Derfor glæder det ham også, at både Udenrigsministeriet og andre i NGO-miljøet inddrager kunst og kultur:
”Ulandssekretariatet og Operation Dagsværk har bl.a. inddraget kunst og kultur i et bredere oplysningsperspektiv,” fortæller han.
”Mere end trommer”
Gennem jobbet som centerleder har Jens Kåre Rasmussen fået mulighed for at opleve udviklingslandenes kunst og kultur på meget nært hold. Han deltog for tre år siden i en ungdomsfestival i Zimbabwe, hvor han bl.a. stiftede bekendtskab med afrikanske stand up-komikere og spoken word-poeter.
”De brændte virkelig igennem,” siger han om flere af de forskellige spoken word-poeter, der har gæstet Danmark i flere anledninger – senest i forbindelse med ungdomsprogrammet sidste efterår.
”Ungdomsprogrammet er bare ”Yes!” siger en glad Jens Kåre Rasmussen. ”Her når vi virkelig ud til unge mennesker og får pirret deres nysgerrighed. Og så er det drevet af efterspørgsel fra kommuner og skoler.”
”For mig personligt har musikken været en stor kilde til liv og glæde, men det må gerne være mere end trommer. I forbindelse med IMAGES-festivalen, WOMEX og løbende koncerter på Global har jeg virkelig nydt at høre musikken,” fortæller den afgående centerleder, der indtrådte i udenrigstjenesten i 1990 efter tre år for FNs Udviklingsprogram (UNDP) i Tanzania.
”Sno sig som en ål”
”Fremadrettet håber jeg, at vi nu har lagt fundamentet og derfor kan håbe på at få mere faste økonomiske rammer.”
“Det har været udfordrende at arbejde inden for en begrænset ramme med mindre bevillinger til kultur og bistand. Det har været mere besværligt, end jeg havde troet muligt, og man har måttet sno sig som en ål,” siger han om det meget snævre økonomiske råderum på 14 mio. kr. i året, centeret har været underlagt, som det dog er lykkedes at få suppleret med mange mindre bevillinger.
”Centeret er kendetegnet ved sin rolle som ”go-between” med kulturinstitutioner og kunstnere på den ene side og udvikling på den anden side. Det er bureaukratiet over for visionen om at åbne folks øjne,” siger Jens Kåre Rasmussen om de udfordringer, han har været stillet over for som leder af CKU.
”Desuden er det jo ildsjæle, der sidder her på centeret, og det ligger der også en ledelsesmæssig udfordring i,” erkender han.
”Men jeg er stolt over at have været med til at give midler til kunst fra udviklingslande uden at have en dansk eksportagenda.”
”Og det været et meget stort privilegium at arbejde med alle de spændende kunstnere – udefra og herhjemme,” slår Jens Kåre Rasmussen fast.
Jens Kåre Rasmussen har tidligere været udstationeret i Tanzania, Indien og Uganda og håber på igen med tiden at blive udsendt, når han nu indtræder i Udenrigsministeriets generelle tjeneste, hvorfra han har været udlånt til centerleder-jobbet.