PORTRÆT: Gomba Othieno er kunstner midt inde i Nairobis største slumområde, hvor han sammen med syv værkstedsfæller udfordrer livet i slummen gennem sine billeder.
Af Jesper Bertelsen
Skiltet foran det farverige skur med navnet Maasai Mbili er formet med materialer fra slummen. De to masaier betyder det, men navnet er det rene fup. Ingen af de otte kunstnere der udgør det farverige kunstnerkollektiv midt inde i Kibera er maasaier, men navnet er en vigtig del af deres fælles historie.
Tilbage i 2001 levede Otieno Gomba et liv som hustler i Kibera, eller rasta boy som han selv kalder det. Han drev rundt sammen med vennerne og lavede ingenting. Drak og røg og levede fra hånden og i munden. Ind i mellem forsøgte de sig med at male skilte for forretninger, og det var her her ideen om masaierne opstod. Masai-stammen er respekterede i slummen, og det viste sig at være meget nemmere at få jobs, når de kaldte sig maasaier.
Efterhånden blev Gomba og en af hans venner kendt rundt om i Kibera som skiltemalerne ”de to maasaier”. De vadede slummen tynd med deres pensler og maling og tjente så de kunne forsørge sig selv, og i 2003 etablerer de sig med et fast værksted.
Det var stadig et hårdt liv, og de kunne se, hvordan mange af deres venner gik mere og mere til grunde. En nat bliver fire af dem dræbt i et slagsmål, og Gomba beslutter sig for at gøre noget for at ændre ved forholdene. Sammen med sin ven sniger han sig rundt i byen og skriver med stencil og spraydåse “Keep peace – safe life in Kibera” over alt. Det blev starten på deres liv som slumkunstnere.
Der kom flere unge til Maasai Mbili, og gruppen blev efterhånden kendt som Kiberas kunstnergruppe.
“The street is my university”
For Gomba er kunsten et vigtigt middel til at ændre omverdenens syn på livet i slummen. Han har ikke selv fået nogen uddannelse – the street is my university, siger han – men med penslen i hånden er det lykkes for ham at skabe sig en tilværelse, hvor han kan forsørge sig selv og sin familie og frem for alt, hvor han kan høste anerkendelse og skabe forandring.
Sammen med sin kunstnergruppe har han lavet utallige kunstprojekter med unge i slummen. Projekterne har flere forskellige formål. For det første er de med til at give de unge selvtillid, når de skaber noget, som andre har lyst til at se på. For det andet er det lykkes med mange af projekterne at nå langt ud over slummens grænser. Maasai Mbili har udstillet i Nairobi og har endda flere gange været inviteret til udlandet for at vise værkerne. Herigennem er de med til at vise omverdenen, at livet i slummen er meget andet end nød og elendighed.
Genbrugskunst
Endelig er der også et vigtigt budskab omkring miljø og genbrug i mange af projekterne. Gomba genbruger næsten alt, hvad han kan finde i slummens enorme affaldsdynger i sin kunst, og er på den måde med til at vise befolkningen, at affald faktisk har en værdi, og at man skal tænke sig godt om, inden man bare smider tingene ud.
Kunst for fred
I tiden efter de voldsomme uroligheder ved valget i 2007 kom Maasai Mbili til at spille en væsentlig rolle. Gruppen startede projekt ”Art for Peace” og tog rundt i ruinerne og inviterede børn til at tegne og male sammen med sig. Børnene var præget af de oplevelser, de havde været igennem, og de kom fra begge sider af det, der havde været stridende parter.
”Art for Peace” står i dag som et af de mest succesfulde projekter i den svære helingsproces efter urolighederne og for Gomba viser det netop essensen i det at lave kunst: ”Art is a tool to bring peace to my community”, siger han, ” it is a powerfull weapon to show the that change is possible. Art has no borders”.
Om Othieno Gomba
37 år, født og opvokset i Kibera
Bor i slummen sammen med sin kone og to børn på tre og fem år.
Selvlært skiltemaler og senere kunstner
Grundlægger af M2 – Maasai Mbili Art center i Kibera
Har bl.a. deltaget i internationale workshops i Berlin og Stockholm.
Artiklens forfatter Jesper Bertelsen driver sammen med fotograf Torben Ulrik Nissen verdens første fair-trade-godkendte kunstgalleri PostArt, hvor kunstnere fra udviklingslandene kan sælge deres kunst. PostArt er sammen med Gotham Gallery partner i projektet Street Art on the Run med street art-kunstnere fra Kibera. I den forbindelse er Gomba og to andre kunstnere i disse uger i Danmark for at holde workshops for danske skoleelever sammen med de danske kunstnere Brandon Lewis a.k.a. Juse One og Rasmus Nielsen under Center for Kultur og Udviklings ungdomsprogram Verdensbilleder i Bevægelse.