Kvindelig duo i spidsen for Mellemfolkeligt Samvirke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mellemfolkeligt Samvirkes generalforsamling valgte i weekenden for første gang i organisationens mere end 60-årige historie både en kvindelig formand og en kvindelig næstformand.

Samtidig vedtog generalforsamlingen at granske en eventuel tilslutning til det internationale “Action Aid”-netværk nærmere i løbet af det kommende år, skriver organisationen i en pressemelding søndag aften.

Trine Pertou Mach hedder den nye MS-formand, som end ikke var medlem af den gamle bestyrelse. Hun er 37 år og cand.scient.pol. og afløser den afgående formand gennem knap 4 år, Søren Hougaard (52), der forlader bestyrelsen på grund af udstationering i Afrika for Dansk Røde Kors.

Trine Pertou Mach har gennem en årrække beskæftiget sig med international politik, udviklingsspørgsmål og EU. Hun har haft ansættelse hos EU Kommissionen, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.

Og så er hun aktiv i politik som folketingskandidat for Socialistisk Folkeparti i København og medlem af partiets hovedbestyrelse og internationale udvalg.

Her uddrag af den nye formands CV som opgivet på hendes website www.trinemach.dk

2006-2007: Programme Officer, Mellemøsten, Folkekirkens Nødhjælp, København
2004-2006: Programkoordinator, Nordafrika/Mellemøsten, Mellemfolkeligt Samvirke, København
2006: SFs valgobservatør ved Parlamentsvalget i Palæstina, januar 2006
2003-2004 : Leder af demokratiseringsprojekt, WWF Verdensnaturfonden, København
2004: Topkandidat til EU-Parlamentsvalget for JuniBevægelsen (har nedlagt mandatet)
2002: Træning i menneskerettighedsovervågning og observatør
2001-03: Juniorrådgiver på EU-kommissionens Delegation, Kairo, Ægypten
1998-2000: Politisk-akademisk medarbejder i EU-parlamentet
1998: cand.scient.pol. fra Århus Universitet. Speciale i international politik og udviklingsbistand
1997: Studentermedhjælper på Center for Samfundsvidenskabelig Miljøforskning, Århus Universitet
1996: Praktikophold på den danske FN-mission, New York
1990: Studerende på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
1988: Matematisk student fra Ringkøbing Gymnasium

Tillidsposter:
Folketingskandidat for SF, medlem af partiets hovedbestyrelse og Internationale Udvalg samt medstifter af SFs Asylpolitiske Netværk
Bestyrelsesmedlem og medstifter af tænketanken NyAgenda
Medlem af bestyrelsen for og medstifter af Udfordring Europa
TFF Associate – Transnational Foundation for Peace and Future Research
Advisory Board i Crossing Borders
Medlem af Repræsentantskabet i Kvindernes U-landsudvalg (KULU)
4.maj initiativet

Fortid:
Var talsperson og ledelsesmedlem for JuniBevægelsen 2000- april 2005. Spidskandidat til EU-parlamentsvalg 13. juni 2004.

Øvrigt:
Fungerer som debattør og foredragsholder og er kommentator på Nyhedsmagasinet RÆSON.
Var tidligere klummeskriver på dagbladet Information og på Arbejderen samt nåede at være på dagbladet DAGEN i dets (alt for) korte levetid.

Efter formandsvalget sagde Trine Pertou Mach:

– Det kommende år bliver spændende og udfordrende. Mellemfolkeligt Samvirke er i en god udvikling. Global Contact – vores rejseprogram for unge – ekspanderer, og vi har lige afsluttet en succesrig Fair Trade festival i København. Den slags initiativer kommer vi til at se flere af.

– I den kommende periode skal vi også arbejde på de indre linjer for, at der fortsat er plads til masser af initiativer for frivillige og aktivister i hele landet, og så skal vi undersøge muligheden for et samarbejde med Action Aid nærmere. På de ydre linjer skal vi bl.a. arbejde for, at Danmark igen kommer op på 1 “ren” bistandsprocent (af BNI).

På sin hjemmeside (hvor man også kan læse et interview med hende i fødeegnens avis, “Ringkjøbing Amts Dagblad”), skriver hun tillige bl.a.:

“Internationalt samarbejde og udviklingsbistand var fra start min store passion og er grunden til mit engagement i mange sammenhænge, job-valg og altså også i politik. Der er brug for en stærk moderne venstrefløj, der tør sige solidaritet uden at rødme, og som kobler det lokale med det globale.

Jeg har altid været venstreorienteret. Socialismen er et frihedsprojekt, der vil et samfund og en verden, der er skruet helt anderledes sammen. Jeg har altid været drevet af social indignation og en grundlæggende samfunds- og kapitalismekritik.

Højredrejningen, Foghs værdikamp, og blåstempling af en rå og beskidt intolerance overfor det anderledes, kunne jeg for alvor mærke, da jeg kom tilbage til Danmark efter mine år i Bruxelles og Kairo. Jeg vil være med til at sætte en anden dagsorden. Jeg vil et SF, der er en del af en voksende global bevægelse for retfærdighed og social lighed.

Mine interesser går fra fænomenet højreekstremisme over menneskerettigheder og international politik til Mellemøsten og Vestens forhold til den arabiske verden.

Og så alt det, man ikke kan sætte fine fagudtryk på – der er også andet end politik og samfundsforhold i mit liv! – hvad tænker og føler man andre steder, hvordan dufter der, hvad sælger man på gademarkederne, hvordan lever man.

Jeg har lært, at man skal tage sit sociale og politiske ansvar alvorligt. Men det var intet værd, hvis ikke jeg havde min familie og mange gode venner at diskutere med, lege med, grine med”, anfører hun.

Mellemfolkeligt Samvirkes kommende næstformand bliver cand.comm. Berit Asmussen (42), der i den forløbne styrelsesperiode delte samme post med Nils Brøgger Jakobsen.

Action Aid

Generalforsamlingen vedtog at bruge det næste år på at undersøge tilslutning til det internationale “Action Aid” netværk med henblik på at træffe beslutning herom på næste generalforsamling.

Men generalforsamlingen understregede også en række minimumskrav med hensyn til navn, logo, identitet og karakter som medlemsorganisation, muligheden for fortsat at arbejde med det mellemfolkelige aspekt, der ligger i udsendelse af udviklingsabejdere og frivllige – samt fastholdelse af foreningens fokus på demokrati og indflydelse til verdens fattigste.

Nyvalgt bestyrelse

Blandt de personlige medlemmer blev Trine Pertou Mach valgt som nyt medlem af MS-bestyrelsen. Steen Folke, Berit Asmussen, Nils Brøgger Jakobsen og Dines Justesen blev genvalgt. Blandt de kollektive medlemmer blev Jens Erik Ohrt (LO) nyvalgt og Børge Nommensen (DGI) genvalgt.

I forvejen sidder Tim Whyte, Lars Engberg-Pedersen, Nis Vilhelm Benn (DUF) og Lars Iskjær (medarbejderepræsentant) i bestyrelsen.