Kvinder fremme i foreningsfeltet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Charlotte Geckler
medarbejder i DUF

Modsat det øvrige samfund er kvinderne i foreningslivet flot repræsenteret i bestyrelser og på lederposter. Foreningerne efterspørger kompetencer, som kvinderne i højere grad har.

Foreningslivet er godt med, når det gælder ligestilling for kvinder i bestyrelser og på lederposter. Det viser en aktuel undersøgelse foretaget af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) blandt organisationens 70 medlemsorganisationer, der repræsenterer flere end 600.000 børn og unge herhjemme.

Tilsammen udgør kvinderne 43 procent af alle de bestyrelsespladser, der eksisterer i DUFs medlemsorganisationer. 42 procent af organisationernes formænd kan også vælge at tage en nederdel på, mens 27 procent af de praktiske ledere – generalsekretærer – er kvinder.

I forhold til det øvrige samfund er tallene flotte, når det gælder ligestilling af kvinder i magtpositioner. F.eks. viste en undersøgelse af Ligestillingsministeriet i 2005, at der er under 10 procent kvinder i de største danske, private virksomheders bestyrelser.

Samme undersøgelse viste, at kvindelige ledere er lidt bedre til at tjene penge hjem til virksomheden end mænd.

Kvalificerede kvinder

– For fremtiden skal virksomhederne se at få øjnene op for kvinderne, for der er ingen tvivl om, at de er meget velkvalificerede, og der er mange af dem, siger Jens Christian Nielsen, forskningsleder for CEFU – Center for ungdomsforskning.

Ifølge forskningslederen er der formentlig en sammenhæng mellem de mange kvindelige topfolk i foreningslivet og pigers generelle høje uddannelsesniveau.

– I dag efterspørger foreningslivet højst kompetente folk, og det kan pigerne matche. De er generelt bedre uddannede end drengene, og har ikke travlt med at få familie og børn, men kan bruge tid på f.eks. bestyrelsesarbejde, anfører han.

Ifølge Jens Christian Nielsen er der ingen tegn på, at den tendens vil stoppe, tvært imod. Spørgsmålet er, om kvinderne fra foreningslivet kan sparke bestyrelsesdørene op, når de for alvor kommer ud på arbejdsmarkedet.

– Disse kvinder tør godt at række fingeren op og blande sig i debatten, men det er op til mændene at rekruttere bredere end i deres nære netværk, der ofte er overrepræsenteret af mænd, konkluderer han.

Cefu – Center for Ungdomsforskning, se www.cefu.dk
Ligestillingsafdelingen, se www.lige.dk/

Kønsfordeling DUFs medlemsorganisatoner, se
www.duf.dk/uploads/media/Koensfordeling_i_DUFs_medlemsorganisatoner.pdf

Kilde: DUFs seneste elektroniske nyhedsbrev