Kvinder har besteget Mount Everest

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske kampagne for at fremme kvinders økonomiske ligestilling har netop nået Verdens Tag.

Ti nepalesiske kvinder i den første rene kvindeekspedition har, bl.a. med økonomisk støtte på 25.000 USD fra det danske udenrigsministerium, nået toppen af Mt. Everest.

De ti kvinder har overvundet minus 38 grader, luft, der er en tredjedel tyndere end ved havets overflade og vind, der blæser med orkanstyrke. Det har de gjort for bl.a. at sætte universel fokus på kvinders økonomiske ligestilling.

Kvinderne i ekspeditionen er i alderen fra 17-27 år og repræsenterer en stor bredde af Nepals mange kaster og etniciteter fra Brahmin, Chettri, Danuwar og Gurung samfundene.

Ekspeditionen blev bl.a. også støttet af FNs udviklingsprogram (UNDP) og FNs Fødevareprogram (WFP).

Ekspeditionen til Mt. Everest er en del af Danmarks kampagne MDG3: A call to action – der sætter fokus på kvinders økonomiske ligestilling verden over.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har uddelt over 25 fakler over hele verden siden kampagnen blev skudt i gang den 7.3.08 til ministre, eksperter og personligheder der vil gøre noget ekstra for at fremme kvinders økonomiske ligestilling.

Bl.a. har tidligere nobelprismodtager Muhammad Yunus, den danske direktør for Cisco, Niels Munster Hansen og Bolette Christensen fra DI alle modtaget en fakkel.

Målet er at også FNs Generalsekretær Ban Ki-Moon vil modtage en fakkel den 25. september 2008, ved kampagnens slutning til en stor international konference om kvinders økonomiske ligestilling i New York.

Kvinderne fra Mt. Everest ekspeditionen modtog også en fakkel for deres færd.

Læs mere om kampagnen her: www.mdg3action.um.dk