I 2016 har den danske regering værtsskabet for Women Deliver – verdens største konference for kvinders sundhed og rettigheder. Det er samme år, som regeringen vil skære massivt i støtten til både internationale og danske organisationer, der arbejder med udvikling og bistand i verdens fattigste lande.
Vi er i Sex & Samfund dybt bekymret over de nedskæringer af udviklingsbistanden og af arbejdet med seksuel sundhed, trivsel og rettigheder, som regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag for 2016.
Vi undrer os over, at udenrigsministeren har fremhævet støtten til kvinder, seksuel sundhed og rettigheder, lige siden han tiltrådte, og nu skærer ganske voldsomt i støtten til … kvinder, seksuel sundhed og rettigheder.
Bliver nedskæringerne gennemført, står vi over for den hidtil største nedskæring af arbejdet med at styrke verdens fattigste. Det vil få enorme konsekvenser ikke bare for kvinder og børn i Uganda, Kenya og Nepal, hvor Sex & Samfund arbejder. Det vil det også få verden over, hvor mennesker kæmper med fattigdom og lider under manglende adgang til sundhedsydelser og andre basale rettigheder.
Vi står i dag over for store globale udfordringer som krige, klimaforandringer og flygtningestrømme står i kø. Samtidig har FN netop vedtaget 17 ambitiøse verdensmål for bæredygtig udvikling. Der er mere end nogensinde behov for, at Danmark går foran med at finde løsninger og sikre ressourcer til at tage de vanskelige dele af denne opgave op.
Færre teenagegraviditeter åbner op for vækst
En af forudsætningerne for at nå de nye verdensmål er at holde fast i og udbygge kvinders adgang til sundhed og rettigheder i forbindelse med graviditet, fødsel og abort. For eksempel er en reduktion af antallet af teenagegraviditeter en vigtig forudsætning for at sikre vækst og udvikling i Uganda.
Men finanslovsforslaget skærer i støtten til de FN-organisationer, der arbejder med seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, med 32 procent. Landeprogrammer, der har sundhed som fokusområde, reduceres. Støtten til civilsamfundsorganisationer som Sex & Samfund reduceres med 27 procent.
Vi læser finanslovsforslaget som et øjebliks manglende opmærksomhed på de langsigtede perspektiver.
Vi håber, at finanslovforhandlingerne vil bringe fokus på de alvorlige og negative konsekvenser, som sådan en nedskæring vil få.
Og vi appellerer til, at de vigtige, men i landene ofte kontroversielle aktører, der arbejder for seksuel sundhed, rettigheder og ligestilling, fortsat kan regne med Danmark stærke moralske og økonomiske støtte.
Bjarne B. Christensen er generalsekretær i Sex & Samfund. Indlægget er oprindeligt bragt på organisationens egen hjememside.