Kvinder pynter Ramallahs gader

Forfatter billede

Siden 10. februar har byen på Vestbredden været udsmykket som aldrig før med en række billeder af kvinder i stor stil.

Et billboard-projekt ved navn “Ehna men hon” (We are from here) har givet mulighed for, at fem palæstinensiske kunstnere kunne udstille deres fotografier som tårnhøje plakater i en af Ramallahs store gader.

Ehna men hon

Kvindernes kampdag fejres

I anledning af Kvindernes Kampdag den 8. marts præsenterer de fem kvindelige kunstnere, Lucia Ahmad, Rana Bishara, Asma Ghanem, Tanya Habjouqa og Omaya Salman deres meget forskellige og personlige syn på kvinder i det offentlige rum.

De kæmpestore sorte og hvide plakater har som formål at vække opmærksomhed på og skabe debat omkring kvindelige roller i Palæstina. De kunstneriske billeder af kvinder, der bl.a. danser, leger og motionerer, udfordrer stereotyper af kvinder i Mellemøsten ved at vise kvinder som aktive og kreative individer.

Vækker tanker i gaden

Billederne bliver udstillet på 12 store billboards i et af Ramallahs vigtigste områder, nemlig på væggene af ”Saryat Ramallah”, et fritids- og uddannelsescenter for unge, hvor kulturelle og sportsbegivenheder finder sted.

Kunstplakaterne bringer et frisk pust til de palæstinensiske gader, men billboards er ikke et nyt medie i Ramallah, som nærmest er tapetseret med kæmpe reklamer for alt fra sodavand til telefoni. Det er dog første gang, at dette offentlige rum bliver brugt til kunstneriske formål, og med både størrelsen og placeringen på den trafikkerede gade er resultatet tankevækkende.

I forbindelse med billboard-projektet bliver der også distribuerede flyers i lokale caféer og restauranter med nogle af fotografierne.

Dansk støtte

”Ehna men hon” er lavet i samarbejde med flere danske initiativer: Det er støttet af både Statens Kunstråd og Center for Kultur og Udvikling (CKU), og kurateret af den danske billedkunstner Hanne Lise Thomsen i samarbejde med Hiltud Awad og Det Danske Hus i Palæstina (DHIP).

Hanne Lise Thomsen har længe interesseret sig for samfundsdialog og har tidligere brugt byrum som baggrund til mange af sine værker. Hun har besøgt Vestbredden flere gange, hvor hun mødte Hiltud Awad, som tidligere har udført projekter med kvindelige skandinaviske kunstnere. Sammen blev de to kvinder inspireret til at udføre projektet.

Den fotografiske udstiling ”We are from here” bliver udstillet i Ramallah indtil den 10. marts 2012.