Læge til Indien for Læger uden Grænser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Niels Munksgaard Søndergaard er rejst til Indien for Læger uden Grænser.

Her skal han i 9 måneder træne medicinsk personale og være omrejsende læge med base i byen Bhadrachalam omkring 300 kilometer øst for millionbyen Hyderabad i det centrale Indien.

Den 34-årige århusianske læge skal behandle patienter blandt de mindst 50.000 mennesker, der er fordrevet fra deres hjem som følge af kampe mellem regeringsstyrker og maoistiske oprørere i delstaterne Andhra Pradesh og Chhattisgarh.

Det er første gang, Niels Munksgaard Søndergaard rejser ud med Læger uden Grænser. Siden han blev uddannet som læge i 2005 har han bl.a. arbejdet som praktiserende læge i Nordnorge. De seneste 8 måneder har han været ansat på Medicinsk Afdeling på Regionshospital Randers.

Han har altid rejst meget og lægger ikke skjul på, at eventyrlyst er en af grundene til, at han rejser ud med Læger uden Grænser.

– Men jeg har også en sund portion social samvittighed. Drivkraften bag det at være læge må være ønsket om at hjælpe folk og hjælpe der, hvor der er mest behov for det. Endelig er det fagligt udfordrende at skulle arbejde uden alle mulige hjælpemidler. Jeg regner helt sikkert med at blive bedre til at diagnosticere og stole på mine egne vurderinger, siger han.

Behovene for basal medicinsk hjælp er store blandt de grupper af fordrevne, der lever i flygtningelejre og gemmer sig i skovene, og svær underernæring, malaria og tuberkulose er udbredt.

I de lukkede områder i delstaten Chhattisgarh, der er kontrolleret af maoistiske oprørere, havde folk slet ingen adgang til medicin og lægehjælp, indtil det lykkedes Læger uden Grænser at åbne 2 klinikker i slutningen af 2008.

Læger uden Grænser har arbejdet i Indien siden 1999.