Hvert år dør næsten 2 millioner af tuberkulose (TB), og 9 millioner bliver smittet.
I anledning af den internationale TB-dag forleden kræver organisationen Læger uden Grænser (MSF), at FNs Verdenssundhedsorganisation (WHO) griber ind, og gør det meget lettere at forhåndsgodkende ny TB-medicin.
Den nyeste udviklede medicin mod TB er 40 år gammel. Den skal tages i en periode på 6 til 8 måneder og risikerer at blive ineffektiv, hvis behandlingen afbrydes.
Der er derfor akut behov for at udvikle nye og mere effektive mediciner, men det forhindres bl.a. af, at WHO er for langsom med at prækvalificere TB-medicinen, det vil sige at give en foreløbig godkendelse, indtil medicinen endelig kan godkendes, skriver MSF i sit seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag.
– Det største problem er WHOs inkonsekvente måde at anbefale og håndtere brugen af TB-medicin på, siger speciallæge Søren Brix Christensen, der er formand for Læger uden Grænser.
Han uddyber:
– WHO anbefaler helt korrekt på den ene side, at der bruges WHO-prækvalificeret medicin i TB-behandlingen, mens organisationen på den anden side ikke afsætter ressourcer nok til at sikre en hurtig og effektiv prækvalificering. Samtidig underlader WHO at gøre allerede godkendte mediciner tilgængelige for patienterne.
Knapt 16.000 patienter
I de fleste af de 27 lande hvor Læger uden Grænser behandler knapt 16.000 TB-patienter, bruger de nationale TB-programmer medicin, der ikke er prækvalificeret af WHO, bl.a. fordi de ikke er gjort tilgængelige af “The Global Drugs Facility”, hovedcentret for tilvejebringelse af TB-medicin til ulandene, som WHO er vært for.
– Global Drugs Facility bør derfor give højeste prioritet til WHOs egne prækvalificerede mediciner, mener Søren Brix Christensen.
Læger uden Grænser forsøger at overkomme manglen på tilgængelige metoder til behandling af de knapt 16.000 patienter organisationen har i behandling. Alligevel er resultatet forsat utilfredsstillende.
– De metoder vi bruger til behandling af almindelig tuberkulose er helt forældede, anfører speciallæge Brigitte Vasset fra Læger uden Grænser og lægger til:
– Kun en meget lille del af patienterne med multi-resistent TB har adgang til den meget dyre medicin, som tillige er giftig og har begrænset effekt. Manglen på tilpassede tests for de patienter, der både er smittet med TB og hiv, betyder, at mange patienter aldrig bliver diagnosticerede.
Om Tuberkulose
TB er en infektions-sygdom, som spredes gennem luften. Oftest inficerer TB-bakterien lungevævet, og den smittede udvikler en vedvarende hoste – sommetider med blod i opspyttet.
Den endelige dødsårsag som følge af en TB-infektion skyldes enten svigt af flere indre organer på samme tid eller blødninger i lungerne forårsaget af bakteriens ødelæggende effekt på pulsårerne.
Kilde: www.msf.dk