Den dansk-baserede vagthund mod musikcensur, Freemuse, skal stå i spidsen for udviklingen af et nyt globalt netværk, Artsfex, som vil fremme og forsvare kunstnerisk ytringsfrihed.
Bag netværket står foruden Freemuse ytringsfrihedsorganisationer som Index of Censorship, Article 19, det afrikanske kulturnetværk Arterial samt internationale kunstnerorganisationer som Det Europæiske Kunstnerråd, skriver Freemuse i en pressemeddelelse torsdag.
Beslutningen blev truffet på et møde i Oslo i forlængelse af den første verdenskonference om kunstnerisk ytringsfrihed, “All that is banned is desired”, den 25.-26. oktober. Træffet samlede censurerede og forfulgte kunstnere og deltagere fra omkring 40 lande og var arrangeret af Freemuse i samarbejde med Fritt Ord.
Det nye netværk bygger bro mellem ytringsfrihedsorganisationer og kunstnerorganisationer.
“Med støtte fra Kulturministeriet kunne Freemuse i samarbejde med Dansk Pen sidste år invitere internationale partnere til København til en første sonde-ringsrunde,” fortæller Ole Reitov, programchef hos Freemuse.
Mødet var konstruktivt – også politisk, da såvel den nuv. kulturminister Uffe Elbæk (R) som hans forgænger Per Stig Møller (K) mødte op og påpegede, hvor vigtigt det er at forsvare kunstnerisk ytringsfrihed.
“Nu håber vi, at Danmark også fremover vil være med til at støtte dette unikke netværk, politisk såvel som økonomisk,” siger Ole Reitov.
Danmark har spillet en betydelig international rolle med hensyn til støtten til frie medier, men der er stadigvæk hos mange danske beslutningstagere en ‘blindhed’ over for den rolle, som kunsten spiller for demokrati og ytringsfrihed, hedder det.
Sagerne mod kinesiske Ai Wei Wei, Burma’s komiker Zarganar eller russiske Pussy Riot illustrerer, at kunstnere spiller en meget vigtig rolle i afdækningen af undertrykkende regimers metoder mod anderledes tænkende og som symbol for menneskers stræben efter retten til at ytre sig.
Adgang til kunstneriske udtryk
Artsfex er det første internationale netværk, som fokuserer på retten til kunstnerisk ytringsfrihed.
“Når man i dag læser store internationale menneskerets-organisationers rapporter om ytringsfrihed eller lytter til politiske diskussioner i FN, er der ofte lighedstegn mellem medier og ytringsfrihed”, anfører Ole Reitov og uddyber:
“Man overser ganske enkelt – eller nedprioriterer – overgreb mod kunstnere og borgernes ret til at deltage i et frit kulturliv. Med Artsfex ønsker vi, at man i fremtiden også gennemlyser situationen for kunstnere og almindelige menneskers adgang til kunstneriske udtryk. Når diplomater diskuterer ytringsfrihed, så må de i fremtiden også kigge på kunstnernes situation”.
På blot tre dage har verden nu oplevet drab på en komponist i Somalia og fængsling af musikere i Vietnam. Eksemplerne er desværre talrige, siger Ole Reitov.
Og der er desværre hundredevis af andre eksempler dokumenteret på såvel www.freemuse.org som www.artsfreedom.org – verdenskonferencens website.
Den indeholder feature-artikler om bl.a. den nordkoreanske dissidentkunstner Sun Mu, en rapport om situationen i Mali, samt en samtale mellem den fatwa-ramte iranske musiker Shaheen Najafi og den tyske journalist Günter Walraff.
Yderligere oplysninger hos:
Ole Reitov – Freemuse: [email protected] • Tlf 2323 2765
Julia Farrington – Index on Censorship: [email protected]
Man kan læse mere på:
www.artsfex.org
www.artsfreedom.org