Lave oliepriser lægger dæmper på Kenyas oliedrømme

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den lave oliepris har dramatisk ændret fremtidsbilledet for et Kenyansk olieboom.

Det er ellers ikke mange år siden at Kenya øjnede gode udsigter til at tilslutte sig klubben af olieproducerende lande. I 2012 tiltrak Kenya sig stor opmærksomhed fra en række multinationale olieselskaber efter flere lovende opdagelser af olie i landet.

De samme olieefterforskningsselskaber, som for få år siden kæmpede om at gøre deres indtog og få en bid af kagen, har sidenhen neddroslet deres aktiviteter. Og nogle har helt meldt sig ud af løbet.

Den nuværende situation på oliemarkedet gør det simpelthen for usikkert og uøkonomisk at satse på førstegangs olieproducenter.

“Last year some firms suspended operations and investment in the sector went down over concerns that when prices are too low they may not be able to cover for costs,” fortæller Mr Kwame Owino, fra Kenyas Institute of Economic Affairs til avisen Daily Nation.

50 dollars per tønde er smertegrænsen

Det anslås at olieprisen skal over 50 dollar per tønde før olieudvinding i Kenya på sigt kan blive profitabelt.

I mellemtiden fortsætter eksisterende udvindinger af olie i området omkring Turkana søen i det nordvestlige hjørne af landet. Her håber Kenyas regering og investorer, at have en plan for transport af olie til havnebyen Mombasa klar i næste måned.

Ambitionen er, at transport til Mombasa via veje og jernbaner kan påbegyndes allerede til september i år.