Legat til arabist

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Lektor Svend M. Søndergaard, der for nylig er pensioneret fra Carsten Niebuhr Afdelingen på Københavns Universitet, har fået Legatet af 30/7-1953 for sin indsats som lærer i arabisk.

Det hedder i begrundelsen, at han har forenet den klassiske tilgang til faget med indsigt i moderne arabisk sprog og litteratur. Legatet er på 50.000 kr. og oprettet i anledning af hrs. C.L. Davids 75 års fødselsdag. Det kan ikke søges.

Carsten Niebuhr Afdelingen (CNA) ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) består af 7 mindre fag (arabisk, assyriologi, hebraisk, nærorientalsk arkæologi, persisk, tyrkisk og ægyptologi), der alle har det til fælles, at de beskæftiger sig med Mellemøsten.

Christian Ludvig David (1878-1960) spillede en betydningsfuld rolle i dansk erhvervsliv som både juridisk rådgiver og investor. David var fremsynet og lagde tidligt et solidt grundlag for servicekoncernen ISS. Han så fremtidsmulighederne i nattevagtselskabet og var fra begyndelsen menigt medlem af bestyrelsen.

David lagde en stor del af sin arbejdsindsats i vagtselskabet. I 1922 valgte David desuden at forsvare Emil Glückstadt i den berømte retssag om Landmandsbankens krak.

David blev i 1943 nødsaget til at flygte til Sverige på grund af sin jødiske baggrund. Skiftet fra en travl hverdag i Danmark til en ensom tid som flygtning i Sverige var en stor omvæltning. Det lykkedes ham alligevel at varetage arbejdet i vagtselskabet og rengøringsselskabet og vendte hjem til Danmark efter krigen.

Ved sin død efterlod David sig en stor kunstsamling, som i dag kan ses på Davids Samling i indre København. Han donerede også sin sommerresidens, Marienborg, til Statsministerbolig.