The Guardian smed 5 stjerner efter den egyptisk-palæstinensiske trio Lekhfa, da den udkom med sit debutalbum i 2017. Det britiske medie erklærede desuden udgivelsen for en sand triumf. Året efter leverede trioen endnu en anmelderrost præstation, da de indtog Roskilde Festival.
Tirsdag aften gæstede Lekhfa så igen Danmark, da bandet i forbindelse med åbningen af filmfestivalen Arabian Nights spillede op på Nørrebros verdensscene, ALICE. Også denne gang var der anledning til roser.
Strømpefødder og scenehop
Det var uden synderligt kendskab til trioens musikalske univers, at Globalnyts anmeldere mødte op i den mørke sal – spændte på, hvilken slags koncert, Lekhfa ville levere.
Det lille lokale blev stille og roligt fyldt op af en broget flok gæster i alle aldre. Det emmede af forventningens fryd og snakken gik lystigt, mens koncertgæsterne tålmodigt ventede på, at bandmedlemmerne fra Lekhfa skulle indtage scenen.
Lekhfa, der betyder ”at gøre noget usynligt”, består af Maryam Saleh, Tamer Abu Ghazaleh og Maurice Louca. Trioen er hver for sig veletablerede solokunstnere på den alternative arabiske musikscene, men har siden 2017, hvor de udgav deres selvbetitlede debutalbum, optrådt sammen.
Da Lekhfa endelig indtager scenen, er de tre frontfigurer akkompagneret af et fuldtalligt band, der uden videre introduktion kaster sig ud i musikken. Det er tydeligt, at det er dét, de ydmyge musikere er der for, og de går all in med krop og sjæl.
Koncerten indledes med et sagte melodisk nummer i en dæmpet lyssætning, men bliver hurtigt erstattet med en sprudlende energi i andet nummer, særligt ført an af Maryam Saleh, der hoppende på strømpefødder får sat hele publikum i sving med at flytte fødderne. Maryam Saleh stjæler opmærksomheden, for alle hendes bevægelser emmer af musikalitet og indlevelse. Hun er i den grad til stede og samtidigt dybt inde i Lekhfas univers.
Selvom der er en klar kontrast mellem de to forsangere – den rolige mandlige stemme og den kraftfulde kvindelige – så svinger bandet som en enhed, og deres interne smil forstærkes i takt med, at publikums bifald bliver højere.
Efter andet nummer får forsangerne serveret et glas whisky til deling – stemningen er sat, og så er de i gang.
Politisk og poetisk lyrik
Andel halvdel af koncerten byder på et lidt lavere tempo og sangene bliver mere dystre og intense, dog stadig med nærmest råbende sang ind i mikrofonerne, der sørger for at energiniveauet bliver hængende. Lekhfa er kendt for deres poetiske udtryk, hvilket blandt andet skyldes, at deres tekster er skrevet af den egyptiske digter Mido Zoheir.
Teksterne rummer temaer som bedrag, skyld og tvivl, og koncertens sidste nummer, ”Music and Fear”, afspejler dette. Trioens medlemmer stemmer alle vokalt i, og giver følelsen af, at hele rummet synger.
Koncerten slutter med et par ekstranumre, hvor Lekhfa endnu engang fyrer op for de hoftesvingende rytmer til stor begejstring fra publikum. Maryam Saleh takker på gebrokkent engelsk publikum for ”the good vibe,” og Lekhfa-medlemmerne forsvinder ud i den kolde oktobernat.
Koncerten var en del af åbningen af filmfestivalen Arabian Nights, der vil optage Cinematekets lokaler frem til 20. oktober. Fra Globalnyt lyder der en klar anbefaling til at tage Lekhfas toner i ørene og bevæge sig længere ind i den arabiske verden med film, debat og talks.