Lene Espersen: Gadaffi skal ikke løbe om hjørner med os

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsministeren deltog i torsdag i det andet møde i den internationale kontaktgruppe for Libyen, hvor det blev besluttet at styrke FN’s særlige udsending Al-Khatibs rolle for at fremme en mere effektiv koordination af de internationale bestræbelser på at nå en politisk løsning på krisen i Libyen.

Der var også enighed om at etablere en midlertidig finansieringsmekanisme, så det internationale samfund kan yde støtte til det libyske overgangsråd – TNC.

I en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet siger udenrigsminister Lene Espersen (K):

”Det har været en god dag for indsatsen i Libyen. Vi har i kontaktgruppen truffet to vigtige konkrete beslutninger. Gaddaffi har været dygtig til at skabe forvirring ved at sende forskellige politiske signaler til forskellige lande – det har sat den politiske indsats ned i fart. Jeg tror på, at med Al-Khatibs nye mandat vil vi have en stærk tovholder, som regimet i Tripoli ikke kan løbe om hjørner med.

Jeg er også meget tilfreds med, at vi er blevet enige om at oprette en midlertidig finansieringsmekanisme, som skal hjælpe overgangsregeringen i Libyen med at give civilbefolkningen de helt basale ydelser, som de har så desperat brug for, og som Gaddafi tydeligvis ikke har tænkt sig at gøre noget ved – tværtimod.

Det gælder sundhedsydelser, uddannelse, lov og orden osv. Jeg har lagt vægt på, at midlerne ikke kan bruges militært. Vi må fastholde, at vi er involverede for at hjælpe civilbefolkningen og ikke som part i en borgerkrig.

Endelig hæfter jeg mig ved, at kontaktgruppen igen i dag har sendt et meget klart signal til Gadaffi og hans håndlangere om, at det internationale samfund står sammen og ikke viger, før civilbefolkningen er garanteret sikkerhed i overensstemmelse med de mål, som er sat op i FN’s resolutioner om Libyen”.

Libyen kontaktgruppen blev etableret på en konference i London den 29. marts 2011. Kontaktgruppen omfatter 21 lande sammensat i en regional balance, hvortil kommer deltagelse fra FN og regionale organisationer. Den regionale balance betyder, at Holland/Belgien og Danmark/Norge/Sverige deltager på roterende basis. Gruppen mødtes for første gang i Doha den 13. april. Det næste møde i Kontaktgruppen ventes afholdt i slutningen af maj i de Forenede Arabiske Emirater.