Lene Espersen: Valget i Burma er hverken frit eller fair

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens EU tøver med at tage stilling til søndagens parlamentsvalg i Burma, er udenrigsminister Lene Espersen (K) klar i mælet:

– Valget bliver hverken frit eller fair. Der har været meget begrænset råderum for oppositionen, og alene det forhold, at (Nobelprisvinder, red.) Aung San Suu Kyi og hendes parti ikke må deltage, siger en hel del om, at det er et stærkt kontrolleret valg, siger Lene Espersen til Berlingske Søndag.

Iagttagere har gjort gældende, at valget holdes for at lette presse på oberst-styret i Rangoon og på sigt at få ophævet de vestlige sanktioner. Men det kan militærstyret godt glemme alt om, anfører udenrigsministeren:

– Den mulighed, styret har haft for at levere, har det forpasset. Presset på magthavere skal opretholdes og det bliver et langt sejgt træk, siger hun.

Med udtalelserne stiller Lene Esper-sen sig på linje med sin forgænger, partifællen Per Stig Møller, og i modsætning til tidl. udviklingsminister Ulla Tørnæs, som både aflagde besøg i Burma og bagef-ter sagde hun ville tage sanktionerne op i EU-kredsen.

Derimod har udviklingsminister Søren Pind (V) lagt sig på en meget aktiv linje for borgerrettighederne i de lande, vi bistår.