SRSF vil afsætte fem mio. kr. mere til u-landsoplysning i 2013 og hæve beløbet med yderligere fem mio. kr. fremefter. Det fremgår af regeringens finanslovforslag for næste år og budgetoversigt frem til 2016, som kom ud mandag.
I 2012 er der 39 mio. kr. at gøre godt med til at oplyse om u-landene, i 2013 ønsker regeringen at afsætte 44 mio. og i 2014, 2015 og 2016 skal der være 49 millioner årligt til dette formål, som går under betegnelsen oplysningsvirksomhed (se også dokument neden for).
Mellemfolkeligt Samvirke (MS) glæder sig i en presseudtalelse tirsdag bl.a. over, at “oplysningsbevillingen stiger lidt over de kommende år, og det er positivt”.
“Vi opfordrer til, at oplysningsmidlerne engagerer og aktiverer danskerne i debatten om, hvordan vi afskaffer fattigdom. Pengene skal ikke blot bruges til at fortælle om hvor godt bistandsarbejde, vi selv har lavet”, siger MS-forkvinde, Trine Pertou Mach.
Stigningen er især mærkbar for den centrale oplys-ningsbevilling, hvor aktører kan søge om midler til at informere om u-landene.
Den stiger på to år med otte mio. kr., nemlig fra 20,7 mio. i 2012 til 28,7 millioner i 2014 – med en mellemlanding på 23,5 mio. i 2013.
Da valgperioden først udløber i efteråret 2015 skulle denne vigtige bevilling være sikret en sådan stigning.
Derimod tilgodeses rejsestipendieordningen ikke. Det er den, hvor Danida giver tilskud til at rejse ud med u-landsoplysning for øje. Ordningen fastfryses på de nuværende 1,3 mio. kr. alle årene.
Derudover har Danida sin egen bevilling til at u-landsoplyse, som sættes op med to mio. kr. til 19 millioner i 2013, for derefter at være fastfrosset i budgetoversigten for de kommende år til og med 2016.
Mellemfolkeligt Samvirke skriver videre:
Finanslovsforslaget for 2013 lægger op til en stigning i udviklings-bistanden på 371 millioner kr.
Dermed holder regeringen sit løfte om at lade bistanden stige, indtil den når 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I 2011 gav Danmark 0,86 procent af BNI i udviklingsbistand.
Glæde over flere penge til FN
Mellemfolkeligt Samvirke hilser den lille stigning i udviklingsbistanden velkommen, men havde håbet på et klart overblik over, hvornår Danmark igen lægger sig i front på området.
“Det er glædeligt, at regeringen fastholder, at Danmark skal udvise global ansvarlighed trods krisetider og derfor lader udviklingsbistanden stige. Vi noterer os også med glæde, at den multilaterale støtte, dvs. støtten til udvalgte FN-organisationer, stiger. Til gengæld vil vi holde lige så kraftigt øje med, om pengene går til verdens fattigste”, anfører Trine Pertou Mach.
I 2011 valgte regeringen at opdele dansk udviklingsbistand i to rammer – en fattigdomsorienteret ramme og en global ramme – i erkendelse af det problematiske i, at danske skatteyderes penge bl.a. gik til klimaindsatser i mellemindkomstlande og flygtningemodtagelse i Danmark (924 mio. kr. er afsat i 2013).
På den måde er det blevet meget lettere at holde øje med, hvor stor en andel af dansk udviklingsbistand, der reelt går til verdens fattigste.
Det er særligt i udmøntningen af den nye udviklingspolitiske strategi “Retten til et bedre liv”, at fattigdomsorienteringen skal gælde, og her er der positive tegn, hedder det.
“Vi glæder os over, at der er flere penge til de folkelige organisationer, som netop kan sikre et levende demokrati og fokus på menneskerettig-heder. Det er f.eks. de folkelige organisationer i Zimbabwe, der kæmper i frontlinjen mod sult og overgreb , og der hvor støtten skal havne. Det er på fattigdomsorienteringen af dansk bistand, vore gode intentioner skal måles”, siger Trine Pertou Mach.
Kritik af penge til fond i skattely
Desværre viderefører regeringen også tiltag, som peger i en anden retning, gør MS gældende.
Regeringen genoptager således indbetalingerne til den afrikanske garantifond, som Mellemfolkeligt Samvirke tidligere har krævet lukket, fordi fonden har hovedsæde i skattelyet Mauritius, og fordi pengene fra fonden kun med ringe sandsynlighed når de fattigste.
Regeringen opretter en ny klimainvesteringsfond, og Mellemfolkeligt Samvirke håber, at de regler, der vil gælde for fonden, sikrer, at fokus på de fattigste opretholdes.
“Det er ikke kun gennem finansloven, at vi sikrer verdens fattigste. Det er lige så meget gennem Danmarks klima-, energi-, handels- og økonomiske politikker. Her skylder regeringen stadig at redegøre for, at disse politikker ikke underminerer udviklingsindsatsen”, slutter Trine Pertou Mach.
Yderligere oplysninger hos:
Pressechef Nanna Bohmann på
tlf. 60 43 43 21 eller e-mail: [email protected]
DOKUMENT
Fra anmærkningerne til forslag til finanslov for 2013:
13. Oplysningsvirksomhed [106]
Over kontoen ydes tilskud til aktiviteter under Danidas Oplysningsbevilling og Danidas egen oplysningsvirksomhed.
Bevillingen har til formål at fremme kendskabet til udviklingslandenes udfordringer og betydningen af dansk deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde.
Danidas Oplysningsudvalg, der er nedsat i henhold til § 6 i lov nr. 555 af 18. juni 2012 om internationalt udviklingssamarbejde, forestår sammen med Udenrigsministeriet fordeling af midlerne under Danidas Oplys-ningsbevilling. Udvalgets medlemmer udpeges af udviklingsministeren.
Aktivitetsoversigt: Tilsagn
Mio. kr.
………………………………………… 2012 2013 2014 2015 2016
Danidas Oplysningsbevilling……. 20,7 23,7 28,7 28,7 28,7
Rejsestipendiater………………….. 1,3 1,3 1,3 1,3 1,3
Danidas egen oplysning…………. 17 19 19 19 19
I alt………………………………….. 39,0 44,0 49,0 49,0 49,0
(slut)