Ligestillingskvinde død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Institutionsleder Karen Ytting, Roskilde, er død, 76 år.

Både personligt og som socialchef, senere socialdirektør i Høje Taastrup kommune frem til pensioneringen i 1992, var Karen Ytting en aktiv og fremstående ligestillingskvinde.

Undervejs i karrieren slog hun et slag for sine ligestillingssynspunkter som formand for Danske Kvinders Nationalråd (DKN) i 2 perioder (1972-76 og 1978-87).

Hun er blevet beskrevet som en varm, venlig, velforberedt og økonomisk set omhyggelig leder af DKN. Som formand for de 750.000 kvinder i foreninger, spændende fra politiske partier til fagforeninger og kvindesagsforeninger, opererede hun med et sammensat bagland.

Det krævede en særdeles veludviklet balanceevne at manøvrere i et landskab præget af både borgerlige og nyfeministiske synspunkter. Men Karen Ytting var dygtig og vellidt.

Hun undgik splittelse uden af den grund at stille DKN i en afvisende position i forhold til den ny kvindebevægelse, som hun helhjertet respekterede. Inden hun forlod formandsposten i 1987, lykkedes det hende at få DKN på Finansloven. Undervejs var hun tillige medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Røde Kors 1972-76.

Også internationalt har Karen Ytting spillet en betydningsfuld rolle. Hun var bl.a. med i den officielle danske regeringsdelegation ved FNs store Kvindekonference i København i 1980 – den konference, som det lykkedes dav. minister uden portefølje, Lise Østergaard (S), at bringe til Danmark.

Hun var også med ved FNs generalforsamlinger og ved mange nordiske og europæiske kvinderelaterede møder.