Ligestillingsminister vil skabe alliancer med afrikanske kollegaer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Men det er en bekymret dansk minister, der møder op i Etiopiens hovedstad til møder med blandt andet afrikanske ligestillingsministre, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
 
Det skyldes både den amerikanske udmelding om ikke at støtte internationale organisationer, der arbejder for fri abort. Men også at oplægget til den årlige samling i FN’s Kvindekommission, der finder sted i marts, ikke med ét ord nævner kvinders reproduktive sundhed og rettigheder. 
 
”Abortmodstanden og den manglende fokus på kvinders sundhed og rettigheder er bekymrende. For vi ved alle sammen, hvad det betyder: Flere afrikanske kvinder vil dø i forbindelse med graviditet og fødsel, hvis der skæres i det internationale arbejde med kvinders reproduktive sundhed og rettigheder, inklusiv muligheden for at få en abort,” siger Karen Ellemann.

Mødes med afrikanske ligestillingsministre
 
Den danske ligestillingsminister mødes i dag i, som optakt til den 61. samling i FN’s Kvindekommission, med en række afrikanske ligestillingsministre.

De skal blandt andet drøfte FN’s generalsekretærs baggrundsrapport til samlingen, hvor kvinders reproduktive sundhed og rettigheder ikke er nævnt.
 
”Jeg vil appellere til de afrikanske ligestillingsministre om at sætte fokus på ligestilling og kvinders sundhed, og om at stå sammen om at få FN og verdenssamfundet til at respektere kvinders ret til at bestemme, hvornår og med hvem de vil have børn,” siger Karen Ellemann.
 
Kvinders rettigheder er en kerneprioritet i regeringens nye udviklingspolitiske strategi. Det er også en af hovedprioriteterne i det danske kandidatur til FN’s menneskerettighedsråd, som Karen Ellemann står i spidsen for. Og som hun også benytter sin deltagelse i det afrikanske topmøde til at slå et slag for blandt de afrikanske ministre.
 
”Jeg vil opfordre mine afrikanske kollegaer til at stemme Danmark ind i menneskerettighedsrådet. Jeg kan love, at Danmark vil bruge medlemskabet til at kæmpe en værdipolitisk kamp for kvinders rettigheder. Det er der vist ingen tvivl om, at der stadig er hårdt brug for,” siger Karen Ellemann (V).
 
Den danske regering har været repræsenteret ved Den Afrikanske Unions topmøder de seneste seks år. I år skal der vælges en ny AU-kommission, der svarer til EU-kommissionen. Derfor har mødet ekstra stor betydning for Afrikas fremtidige politiske og økonomisk udvikling.