I september sidste år lancerede daværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) officielt Danmarks kandidatur til FN’s sikkerhedsråd i 2025-26 i forbindelse med den årlige åbning af FN’s Generalforsamling.
FN’s Sikkerhedsråd
Oprettet i 1945.
Består af 15 medlemslande og har hovedansvaret for FN’s arbejde med at bevare fred og sikkerhed i verden.
Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA er faste medlemmer.
De 10 øvrige pladser går på skift mellem FN’s øvrige medlemslande i 2-årige perioder.
Torsdag tog Lars Løkke Rasmussen (M) fat i diskussionen om Danmarks fremtidige udenrigspolitiske strategi til et debatmøde i Altingets gård. Det korte svar fra udenrigsministeren på, hvad Danmark skal bruge en eventuel plads i Sikkerhedsrådet på, var at “fremme det regelbaserede samfund”.
Og hvis det er Danmarks mission, så handler det ifølge Løkke om at række ud til de lande, som normalt ikke bliver hørt.
“Det at fremme det regelbaserede internationale samfund, handler jo også om […] hele den dimension om at række ud til de lande, som kun tøvende har bakket op om Ukraine-resolutionerne eller decideret har afstået fra at stemme på dem eller andet, selvom det er et åbenlyst brud på FN’s charter,” sagde han.
FN er skabt på vestlige værdisæt
Ifølge udenrigsministeren skyldes de pågældende landes tøven, at de ikke føler, at vi i Vesten tager dem alvorligt. Når han snakker med kollegaer ude i verden, argumenterede han, så lyder spørgsmålet tilbage: Hvor var I, da vi havde territoriale stridigheder, og når klimaforandringerne rammer os?
Læs også: Prøv nu at se det fra vores side
Løkke medgiver, at hele opbygningen af FN-systemet er skabt med et vestligt udgangspunkt.
“De her internationale organisationer er skabt ovenpå anden verdenskrig, de er skabt på vores værdisæt, de har en sammensætning, der afspejler hvordan magtstrukturen var dengang. Indien har ikke et permanent sæde i FN’s sikkerhedsråd. Lige om lidt er det verdens største befolkning. Det er man da nødt til at tage alvorligt, og det er da det vi skal bidrage til.”
Danmark har fire gange tidligere været medlem af FN’s Sikkerhedsråd, som er sat i verden for at forhindre væbnede konflikter og sikre international fred. Det er Danmarks tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), der som FN-repræsentant har fået opgaven om at sikre medlemskabet i Sikkerhedsrådet.
Du kan se hele debatten her.