Logistiker til mæslingeudbrud i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Han er 66, kemiingeniør og efterlønner – og efter-hånden ved at være en erfaren nødhjælpsarbejder.

Jacques Courrier er netop for tredje gang rejst ud for Læger uden Grænser. Denne gang til byen Lubumbashi i DR Congos Katanga-provins, hvor han som logistiker skal deltage i en stor vaccinations-kampagne efter et udbrud af mæslinger.

Læger uden Grænser vil gennemføre en vaccinationskampagne i et område, hvor der bor omkring 1,4 millioner mennesker. Det er planen, at vaccinere næsten 300.000 børn mellem 6 måneder og 15 år.

Blandt Jacques Courriers opgaver bliver at lokalisere egnede vaccinationssteder, sikre den fornødne lagerplads og sørge for at vaccinen holdes kold. Han vil desuden blive ansvarlig for forsyning af energi og elektricitet, konstruktionsarbejde, kommunikation og at hans kolleger har det nødvendige udstyr til at løse opgaven.

Jacques Courrier er født i La Val i det vestlige Frankrig, men uddan-nelsen som kemiingeniør bragte ham i 1971 til Danmark, hvor han i en lang årrække arbejdede med produktudvikling hos virksomheden Superfos Kemira, som bl.a. fremstillede gødning.

Han bor i Allerød og har 2 voksne børn, der støtter ham i beslutningen om med jævne mellemrum at lade sig udsende med Læger uden Grænser.

– Mine børn forstår det godt, men min omgangskreds undrer sig lidt. Jeg er jo ikke helt ung længere. Inderst inde tror jeg, at nogle af mine venner gerne ville have mulighed for at kunne gøre det samme, siger Jacques Courrier.

Han forventer, ligesom de tidligere gange han har været udsendt, at få en hel masse smil at se: – Det er mærkeligt, at vi herhjemme, hvor vi har så meget at være glade for, ikke smiler nær så meget, som jeg har set folk gøre i lande, hvor fattigdom og nød er stor.

Jacques Courrier vender med sikkerhed tilbage til Danmark om 3 måneder, for da skal han hjem og fejre sin datters 30 års fødselsdag.

Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo – det tidl. Zaire – siden 1981.