Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Ny dyster CO2-milepæl vil betyde klimaflygtninge og intensiveret kamp om jord og ressourcer, forudser leder af britisk institut for klimaforskning.
Niveauet af CO2 i atmosfæren er netop blevet målt til 400 ppm – det højeste niveau i menneskehedens historie.
Måleenheden ppm (parts per million) angiver, hvor mange CO2-molekyler, der er ud af en million molekyler i atmosfæren.
Med denne dystre milepæl kan man forvente globale temperaturstigninger, smeltende is ved polerne og højere vandstand i verdenshavene
Det vil få store konsekvenser for livet på denne klode, mener Lord Stern, der leder Grantham Research Institut for Klimaforandringer. Han spår, at gennemsnitstemperaturen på kloden vil stige 5 grader i dette århundrede.
“Når temperaturerne stiger til dette niveau vil vi få utilregnelige vejrmønstre og øget ørkendannelse”, siger han til The Guardian søndag.
50 ppm over det “sikre” niveau
Man skal 4-5 millioner år tilbage i tiden for at finde samme koncentration af CO2 i atmosfæren.
I det meste af menneskehedens historie har niveauet været mellem 180 og 300 ppm, skriver Mongabay.
Med industrailiseringen er det til gengæld gået rigtigt stærkt med ophobning i atmosfæren.
“Ved begyndelse af industrialiseringen var koncentrationen af CO2 blot 280 ppm”, siger Rajenda Pachauri, leder for FN’s klimapanel, til Mongabay.
Der er også sket meget de sidste årtier. I 1960’erne steg niveauet med 0,7 ppm om året. I dag øges koncentrationen tilsvarende med 2,1.
400 ppm er 50 over det niveau, som NASA-forskeren James Hansen anslog til at være en sikker grænse, hvor de værste konsekvenser af klimaforandringer kan undgås.
“Vi har et sted i de sidste 50 ppm smeltet Arktis”, siger miljøaktivisten Bill McKibben til Grist.
Han har været medstifter af 350.org, en organisation, der har kæmpet for at holde niveauet nede under Hansens anbefaling.
“Vi kommer til at se, hvad der sker under de næste 50”, tilføjer han.
Den naturlige sammenhæng mellem CO2-niveau og vandstand
Det nuværende niveau af CO2 har historisk været forbundet med betydeligt anderledes livsvilkår på planeten.
“Sidste gang jordens atmosfære indeholdt så meget CO2 som i dag, var temperaturerne tre til fire grader højere end i dag. Og sidste gang kloden var så varm, var vandstanden i havene mellem fem og fyrre meter højere end i dag,” siger John Nordbo, klimachef for WWF i en pressemeddelelse.
En undersøgelse lavet af forskere ved National Oceanography Centre i Southampton viser, at den normale vandstand forbundet med det nuværende CO2-niveau er mindst 9 meter højere end det, vi ser i dag.
De har udregnet et “naturligt ekvilibrium”, der viser, hvordan koncentrationen af CO2 i atmosfæren statistisk har en sammenhæng med forskellige niveauer af vandstand i verdenshavene.
Man skal dog ikke forvente, at vandstanden øges med 9 meter hen over natten. Det kan tage flere århundreder før vandstand og CO2-niveau tilpasser sig det naturlige ekvilibrium.
Klimaflygtninge og konflikter
Desværre skal vi ikke vente så længe med at opleve de negative konsekvenser. Allerede i dette århundrede vil vi se massive folkevandringer forårsaget af klimaforandringer, spår Lord Stern.
“Hundrede millioner af mennesker vil blive tvunget til at forlade deres hjemstavn, fordi deres afgrøder og dyr vil dø. Problemet opstår imidlertid, når de prøver at immigrere til nye egne. Der vil opstå væbnede konflikter med de mennesker, der bor der i forvejen. Dette er ikke en flygtig tilstand, men det kunne blive en permanent del af livet for mange”, siger han til The Guardian.
James Hansen mener ifølge Grist, at det kræver et fuldstændigt stop for forbrænding af kul i 2030, hvis vi skal nå ned på et niveau under de 350 ppm.
Forrige måned blev et forslag om at trække kvoter ud af EU’s kvotesystem for CO2 stemt ned i EU-parlamentet. Forslaget skulle sørge for, at kvoterne igen skulle blive dyrere.
Det koster i dag ikke mere end ganske få EURO at købe en kvote for udledning af et ton CO2.
Læs undersøgelsen fra National Oceanography Centre her: http://noc.ac.uk/news/new-study-documents-natural-relationship-between-co2-concentrations-sea-level
Læs pressemeddelelse fra WWf her: http://www.wwf.dk/?4720/Trist-milepl-krver-fokus-p-grn-omstilling