Den 43-årige teolog kommer fra en stilling som sognepræst og menighedskoordinator i Græsted sogn i Nordsjælland.
Han afløser konstitueret generalsekretær Carsten Skovgaard-Holm, som trådte til, da Jens Ole Christensen ville være sognepræst i Fredens og Nazaret kirker på Østerbro i København og forlod posten med udgangen af oktober.
Søren Skovgaard Sørensen var udlært maskinarbejder, før han blev teolog. Han var udsendt for Luthersk Mission til Etiopien 2004-2008 som missionær sammen med sin kone, Miriam.
Her var han skoleleder på Tabor Evangelical College i Hawassa ca. 270 km syd for hovedstaden Addis Ababa, hvor man bl.a. uddanner præster til den lutherske Mekane Yesus kirke i det store land på Afrikas Tag.
Hawassa og omegn er helt overvejende kristent oven i købet med flere, der bekender sig til protestantiske kirker end den etiopisk-koptiske kirke.
I Etiopien som helhed er ca. 60 procent af de henved 90 millioner indbyggere kristne og 1/3 muslimer.
Motivationen er at kunne missionere
Søren Skovgaard Sørensen har været frivillig i LM i flere år – både som forkynder og som leder i børne- og ungdomsarbejdet på Bornholm, hvor han er vokset op.
Derudover har han erfaring som konsulent og menighedskoordinator.
”Min største og mest afgørende motivation for at sige ja til opgaven som generalsekretær, er, at jeg igen får lov til at arbejde med mission på globalt og nationalt plan”, siger den kommende generalsekretær.
“Min tid i Etiopien og i Græsted har begge haft mission som omdrejningspunkt”.
LM’s formand, Henrik P. Jensen, glæder sig over, at Skovgaard Sørensen har sagt ja til jobbet som daglig leder for en organisation, der om føje år kan fejre sit 150 års jubilæum:
”Han kommer direkte fra en hverdag med menighedsledelse, forkyndelse og sjælesorg – fra hverdagens spændinger mellem tro og liv”.
“Fast forankret i vore kerneværdier og pejlemærker vil Søren kunne byde ind med friske erfaringer i de udfordringer, der er i at udfolde vores syn iblandt nutidsdanskere og deres livsforhold”.
Kort om Søren Skovgaard Sørensen
Født i 1972. Gift med Miriam, der er lærer i Hillerød. Parret har tre børn.
Kandidat i teologi fra Københavns universitet. Bosat i Nødebo, ikke langt fra LMs hovedsæde i Hillerød.
Han har i flere år arbejdet som konsulent i Job.dk og gennemgået adskillige kurser i ledelse, coaching og formidling.
Kort om Luthersk Mission
LM er den organisation i Danmark med flest missionærer udsendt – i øjeblikket 37 missionærer og 11 volontører.
De arbejder bl.a. med bibelundervisning, sundheds- og litteraturarbejde i Cambodja i Sydøstasien, Peru i Sydamerika samt Etiopien og Tanzania i Østafrika.
I Danmark arbejder LM eksempelvis med integration af flygtninge og indvandrere, såvel som menighedsarbejde fordelt på næsten 100 fællesskaber rundt om i landet.
Søren Skovgaard Sørensens første arbejdsdag bliver årsdagen for LM’s grundlæggelse – 1. marts.
Samme dag får en anden stor missionsorganisation, Danmission, også ny “general”. Læs mere om ham her
Længere på banen end nogen andre
Missionsselskabernes u-landsvirke går længere tilbage end alle andre NGOer herhjemme – ja selv Danida er en årsunge i sammenligning.
Det Danske Missionsselskab (DMS) blev stiftet i 1821, Dansk Santalmission i 1867 (de to blev sammenlagt til Danmission i 2000), Luthersk Missionsforening (nu Luthersk Mission) kom til i 1868 og Dansk Forenet Sudan Mission i 1911.
Den sidste hed senere Sudanmissionen og skiftede i 2008 navn til Mission Afrika.
Efter Anden Verdenskrig stiftedes Dansk Ethioper Mission (DEM) i 1948, dengang under navnet Den Danske Abessinier-Mission – og siden maj 2014 med navnet Promissio.
Men kun mandlige generaler
Fælles for dem alle er, at de altid har haft mænd i generalsekretær-stolen.
Til gengæld er kvinder begyndt at vinde fodfæste på posten som daglig leder i andre dele af u-landsmiljøet – og udviklingen kan nemt tage fart, da flere mandlige generalsekretærer er oppe i alderen.
Et væsentlig nybrud blandt de kirkerettede u-landsNGOer kom for godt et år siden, da Folkekirkens Nødhjælp fik sin første kvindelige generalsekretær nogensinde efter at Henrik Stubkjær ville være – og blev – biskop i Viborg. Læs mere om hende her
Måske hentede man lidt inspiration fra Nødhjælpens danske pendant, Kirkens Korshær, som tilbage i 2010 fik en kvindelig daglig chef i skikkelse af nu 58-årige Helle Christiansen – og også har en kvindelig formand for sin landsstyrelse i sognepræst Birgit Bouet Friis.
Men bortset herfra er Birgitte Qvist-Sørensen i Nødhjælpen foreløbig den eneste i den kreds. I katolske Caritas Danmark residerer fhv. minister Jann Sjursen, i ADRA Danmark Lehnart Falk og i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U) Lars Udsholt.