På redaktionen bliver vi selvfølgelige ærgerlige over at se, at relanceringen af Danmarks globale magasin ikke falder i Klaus Winkels’ smag, som gammel Danida-mand.
Klaus Winkel hævder i sit blogindlæg, at navnet Magasinet 360° og den redaktionelle linje signalerer et skift væk fra formidling om udviklingsbistand. Det er ganske enkelt ikke korrekt. Relanceringen sker tværtimod i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske strategi, hvor partnerskaber mellem det offentlige, private, ngo’er, forskning og innovation er i fokus. I dag er udviklingssamarbejdet funderet i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling og New Way of Working, hvor udvikling og humanitære indsatser skal gå hånd i hånd. Det afspejler magasinets indhold.
Ikke Danidas tidskrift
Det er mange år siden, Udvikling ændrede redaktionel linje fra at være ”Danidas tidskrift” til at blive Danmarks Globale Magasin. Magasinet har længe før navneskiftet kurateret et mix af kernestof og artikler, som giver kontekst til at forstå vigtige samfundsudviklinger i verden omkring Danmark.
Men nu er det tid til at tænke ud af boksen igen. Ifølge Wilkes kendskabsundersøgelse for 2016 mener 78 procent af danskerne, at det er svært at forholde sig til udviklingsbistand.
Det skal 360° være med til at rette op på, og det er vores klare faglige vurdering som journalister, at skal vi få nye læsere (og nuværende læsere, viser vores interviews) til at åbne magasinet og fastholde deres interesse i det krævende udviklingsstof, så kræver det formidlings- og fortællertekniske greb og fængende formater, der i et strategisk mix skaber et magasin med vedrørende historier, der overrasker, inspirerer, provokerer og indignerer – alt sammen for at skabe en følelse af, at der er store ting på spil i verden, som vi er nødt til at kende til og forholde os til som danskere. Og som også kan give os håb og tro på, at det batter, når vi samarbejder om at opfylde verdensmålene.
Så nu tager vi det næste skridt og promoverer det til folk med interesse i omverdenen og bæredygtig udvikling – om de er studerende ved IT-Universitetet, RUC eller CBS, ngo-medarbejdere, diplomater, højskolelærere, iværksættere eller ingeniører. Ændringerne er baseret på et væld af interviews og fokusgruppemøder med nuværende læsere, og potentielle læsere, som vi mener vil værdsætte det udlandsjournalistiske magasinstof.
Derfor skal Danida ikke nævnes eksplicit i hver eneste historie, da det ikke er missionen at lave et Danida-tidskrift for medarbejdere i branchen. Det står tydeligt, at magasinet er udgivet af Danida under Udenrigsministeriet. Ansvarshavende redaktør er kontorchefen for KOM, Udenrigsministeriets kommunikationsafdeling. Der er Nyt fra Asiatisk Plads, annoncer og en masse andre referencer, som understreger tilhørsforholdet. Vi behøver ikke proppe det faktum mere ned i læserens hals.
Mange artikler relateret til dansk udviklingsbistand
Men hvis Klaus Winkel nærlæser (og også gerne tager et kig i de forrige magasiner), så vil han finde at ca. 75 procent af alle historier er relateret til dansk udviklingsbistand enten gennem bi- eller multilateral støtte. Vi sender gerne en gennemgang af alle artikler med eksplicitte henvisninger.
Derudover skal vores print og digitale udgivelser ses i sammenhæng, da vi løbende dækker Danmarks udviklingssamarbejde på Facebook og Instagram, hvor vi når ud til langt bredere målgrupper, i det vi månedligt har en gennemsnitlig rækkevidde på langt over 100.000.
Redaktionen på 360° tror på interessen i og formidlingspotentialet omkring verdensmålene og bæredygtig udvikling, og vi er klar til at benytte os af nye greb og formater på tryk og digitalt, så endnu flere mennesker kan få glæde af Danmarks globale magasin.
Og så kan vi tilføje, at vi med det nye navn er glade for at slippe af med den slidte udviklings- og ulands-terminologi – som Globalnyt også gjorde det med navneskiftet fra U-landsnyt i 2015.
Det udviklingrelaterede indhold for 360 nr 4
“Steriliseret af staten” har sit afsæt i organisationen IWGIA, som med støtte fra Danida, hjælper ofrene for den tvangssteriliseringskampagne, der foregik i 90erne i Peru (s. 13).
Småstofhistorierne i Update-formaterne beskriver projekter og programmer fra FN-organisationerne, heriblandt UNHCR og UNICEF, Ingeniører Uden Grænser, Børnefonden og et projekt af MS Actionaid i Jordan, der alle modtager danske udviklingsmidler.
Dertil kommer flere artikler om Danmarks multilateriale samarbejde: Verdensbankens nye indsats i skrøbelige stater og partnerskab med FN (s. 30), interview med Danmarks ambassadør til FN-missionen om UNGA og FN-reformen, og en artikel om UNDP’s nye rapport om radikalisering.
I et essay om Arktis efterlyser journalisten og Arktis-eksperten Martin Breum, at Danmark bruger erfaringer fra danske civilsamfund- og mellemfolkelige indsatser i et område, som er top 5 i Danmarks udenrigspolitiske strategi.
Opslaget om syriske flygtningebørn “De drømmer stadig” omtaler et samarbejde om undervisningsmateriale med Red Barnet, som også er strategisk partner med Danida.
Fotoserien af Rohingyaerne fra flygtningelejren i Bangladesh tilkendegiver eksplicit danske bidrag til det humanitære arbejde.
Kenya-artiklen om omskæring beskæftiger sig med en kerneproblematik i udviklingsarbejdet i et projekt, der får midler fra UNICEF, som Danmark støtter.
Side 9 Afgrøden er baseret på dansk forskning foretaget af nepalesiske forskere og Carsten Smidt Hall, professor i skov og folk i Udviklingslande på Københavns Universitet med et Danida-fellowship.
Skateaid-historien er en klassisk forandringshistorie, der er ingen dansk støtte til den internationale ngo, men den tjener som inspiration til målgruppen.
I artiklen om Mosul skildrer 360° en vigtig udviklingsproblematik: at der er mangel på indsatser for handikappede i Irak, hvilket bl.a. Dansk Flygtningehjælp, som Danmark støtter, forsøger at afhjælpe.
Hvad angår de artikler, som ikke specifikt har udgangspunkt i danske ngo’ers arbejde eller får Danida-støtte, er en del af magasinets mandat at give kontekst for at forstå samfundsudviklingen de steder, Danmark er til stede med bistand og andre skatteyderbetalte bidrag – det gælder også Freds- og stabiliseringsindsatser.
Impact investment er en historie med relevans for mange af vores læsere. Vi beskriver et voksende antal investorer og iværksættere, der lader sig guide af verdensmålene, hvor hovedcasen er M-PAYG, som har modtaget støtte fra Verdensbanken og Danida-pendanter i udlandet.
Louise Stigsgaard er redaktør for det trykte udgave af magasinet 360° og Janne Andersen er magasinets digitale redaktør. Tilsammen udgør de redaktionen.