Kære Helle,
Tak for invitationen til at forklare, hvorfor danske skatteydere, udviklingsinteresserede og pensionsopsparere ikke behøver at være bekymrede i forhold til Silverland-fonden. Reglerne i de afrikanske lande følger samme principper som i Danmark, hvilket betyder, at der først skal betales skat i et selskab, når der er realiseret et overskud.
Silverlands formål er gennem opkøb eller samarbejde at udvikle nedslidte og dårligt drevne landbrug i Afrika, så de kan blive økonomisk rentable, skabe overskud til investorerne og bidrage til en positiv udvikling lokalt. Hvis det skal lykkes, kræver det tålmodige penge og store investeringer i for eksempel maskiner, dæmninger, kunstvanding, etablering af nye dyrkningsarealer og afgrøder, nye stalde og fodermøller samt administrationsbygninger og boliger til de ansatte.
Flere hundrede millioner kroner investeret
Det er Silverland godt i gang med, og der er indtil nu investeret flere hundrede millioner kroner i fondens selskaber i Tanzania, Zambia, Mozambique, Namibia og Sydafrika. Derfor har selskaberne naturligt nok store afskrivninger, som påvirker det skattemæssige overskud, og da det samtidig er relativt nye investeringer, er der i hovedparten af selskaberne endnu ikke realiseret et positivt resultat af driften, som der kan betales skat af.
Det er Silverland, som du selv har konstateret, helt åbne omkring i deres ESG-rapport. Den beskriver samtidig, hvordan Silverland arbejder, og hvilke resultater de skaber. Jeg har selv besøgt to af deres investeringer i henholdsvis Tanzania og Zambia. I begge tilfælde er det en del af deres forretningsstrategi at arbejde tæt sammen med lokalbefolkningen og hjælpe dem til at forbedre deres levevilkår gennem støtte og samhandel. Det var de lokale, jeg mødte, meget glade for, og de fremhævede betydningen af, at Silverland havde et kommercielt udgangspunkt, fordi det betød, at Silverlands engagement var langsigtet.
Silverland skaber lokal udvikling
Et langsigtet engagement er også netop det, en ny rapport fra IFU og Folkekirkens Nødhjælp peger på som en afgørende forudsætning for at skabe udvikling, der kommer de lokale til gode.
Læs mere om rapporten – Rapport: Småbønder vinder på landbrugsinvesteringer i udviklingslande (14.12.2017)
Rapporten, som blev præsenteret på det møde, du deltog i hos IFU forleden, har blandt andet set nærmere på Silverlands kvægfarm i Zambia. Her fremhæves for eksempel Silverlands tætte samarbejde med en lokal NGO, der har resulteret i lavere dødelighed og et højere antal kælvninger per ko hos de lokale kvægavlere. Derudover peges der på de positive udviklingseffekter af, at Silverland har skabt et nyt marked for kvæg, og at der er introduceret nye typer af afgrøder, som forbedrer afsætningsmulighederne, giver en højere pris og bedre ernæring hos de lokale smallholders. Endelig understreges det, at Silverlands tilstedeværelse har øget jobmulighederne i lokalområdet.
Silverland har således allerede bidraget til at forbedre levevilkårene for de lokale, og det vil uden tvivl fortsætte, også med større lokale skattebetalinger, efterhånden som selskaberne bliver rentable og giver overskud.
Silverland-fonden er derfor et fint eksempel på, hvordan vi med statslige penge som katalysator kan øge private investeringer i udviklingslande og derigennem på sigt skabe kommercielt bæredygtige projekter, der genererer udvikling lokalt, betaler skat og bidrager til en fornuftig forrentning af danske pensionspenge.
Rune Nørgaard er kommunikationschef i IFU