Kan der blive tale om nye projekter i eller omkring Serampore, nu da der åbner et dansk kulturinstitut i Delhi?
Det spørgsmål svarer Michael Metz Mørch bestemt ikke afvisende på, da han bliver spurgt af Globalnyt.
Men generalsekretæren for Dansk Kulturinstitut, der står bag åbningen af det det nye kulturinstitut i Indien, forpligter sig kun til at sige, at ”det er en naturlig tanke, at vores fælles indisk-dansk kulturarv vil indgå i et fremtidigt samarbejde.”
Han tilføjer dog:
“Jeg ser umiddelbart, at der er mange potentialer i Serampore. Jeg har haft gæster fra Serampore på Vartov, har aflagt genbesøg hos dem, og har – med begejstring – fulgt Nationalmuseets og Realdanias fine indsats og tætte samarbejde med lokale partnere. Der er mange spændende byggeklodser at arbejde med.”
Læs også: Kulturimperialisme? Tværtimod (8.5.2018)
Og så kommer der en hurtig idé:
“Når man nu tænker på, at Serampore College for 200 år siden blev det tredje danske universitet efter København og Kiel, ville det så ikke være herligt, hvis vi kunne få vores uddannelses- og forskningsminister til at styrke universitetets ambition om at blive et sekulært uddannelsesescenter. Til en begyndelse kunne man måske udstationere en dansk lektor på Serampore College. En passende 200 års fødselsdagsgave til gensidig nytte.”
Michael Metz Mørch er entusiastisk, da det nye institut i Delhi giver mange muligheder for at øge det kunstneriske, kulturelle og forskningsmæssige samarbejde mellem Indien og Danmark og understreger, at kulturelt samarbejde går begge veje. Man skal både lære og give.
Kunst og kultur i verdensmålene
“Og er det ikke pragtfuldt, at man i de globale verdensmål indtænker kunst og kultur,” spørger han retorisk.
“Kunst og kultur kan medvirke til at gennemføre den store dagsorden. Man kan ikke skabe bæredygtige samfundsændringer uden at involvere kunsten og kulturen.”
“Med det danske kulturinstitut vil vi bringe danske og indiske erfaringer i spil flere steder i Indien. Vi vil forsøge at bidrage til nye ideer og løsninger til nogle af de store fælles problemer, som bl.a. afspejles i verdensmålene. Det kan være bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarlig forbrug og produktion, vækst, innovation, rettigheder, børn og unges fremtid og meget mere.”
Et bredt kulturbegreb
Michael Metz Mørch arbejder med et bredt kulturbegreb, ganske som det institut han er chef for, og som gerne indtænker verdensmålene i det kunstneriske og kulturelle virke.
“Hvordan samarbejdet med vore indiske partnere vil blive gennemført er det for tidligt at gå i detaljer med. Men eet er ganske sikkert: vi vil basere os på både indhold og arbejdsformer som vil være nye, vil være gensidige og vil skabe værdi for begge parter. Men med den fornemme støtte på 4 mio. kr. over to år fra Carlsbergfondet har vi fået et adelsmærke. Det borger for, at man mener, vi kan levere både relevans og kvalitet.”
“Vi arbejder med partnere og gennem projekter, har en del i vores pipeline og skal nu – endelig – omsætte dem til praksis, samt udvikle endnu flere. Vi er åbne for ideer.”
Kun eet er sikkert: Serampores mange potentialer bliver udforsket – i lighed med andre muligheder for at styrke og fokusere et samarbejde mellem centrale indiske og danske aktører inden for kultur, forskning og uddannelse.
Michael Metz Mørch venter sig meget af samarbejdet med den danske ambassade, hvor instituttet får til huse. Ambassadør Peter Taksøe-Jensen ser nemlig også det kulturelle samarbejde med Indien som både værdifuldt i sige selv og som et naturligt redskab til øget samarbejde på andre felter.
Serampore – den engang glemte danske handelsstation – er sprællevende for dem begge.
Læs mere om den selvejende institution Dansk Kulturinstitut og dets arbejde på www.danishculture.com
Rejsen til Serampore blev støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje